Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Зайон

Национален парк Зайон

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален Парк Зион

Национален парк Зайон (Zion National Park) е безспорно един от най-красивите паркове на територията на САЩ. Разположен в югозападната част на щата Юта, Зайон е уникален природен комплекс, където земните сили са образували в течение на хиляди години величествени скални кули, каньони, високи, стръмни плата, зъбери и масивни монолити. Национален парк Зайон се намира близо до град Спрингдейл (Springdale). Той е обявен за национален монумент през 1909 година, а на 19 ноември 1919 година получава статут на национален парк.

Над 2 500 000 души годишно пристигат на територията на Национален парк Зайон. В парка не се допуска шофирането на лични автомобили, за да не се нарушава хармонията на флората и фауната. Затова всеки турист оставя колата си на паркинг на входа на парка, а в самия Зайон посетителите се придвижват с автобуси.

Спирките са на кратко разстояние една от друга и всеки може спокойно да слезе да разгледа и да направи снимки, след което да продължи към следващото красиво кътче с поредния автобус. За да се влезе в Зайон се плаща входна такса от около 25 долара.

Паркът Зион в САЩ

Самият Зайон покрива огромна територия – площта му възлиза на 590 кв. км. Особено красив е каньона Зайон, достигащ дължина от 24 км и обграден от високи около 800 метра скалисти склонове. Каньонът е издълбан в т.нар. пясъчник навахо (Navajo Sandstone), които е отличителен с червеникавия си цвят. В района тече Върджийн ривър (Virgin River) - Девствената река, която се влива в езерото Мийд.

Паркът е с уникално разнообразна топография, различни видове почви и климат, които са предпоставка за различните природо географски условия - от високопланински до пустинни. В Зайон високите плата, гори, пустини и каньони. Открити са 291 вида птици, 78 вида бозайници и 44 вида влечуги и земноводни. В парка живеят и около 900 вида растения. Сред редките животински видове тук са прилепът, планинският лъвове, чернопашатият елен и златният орел.

Зайон е местообитание на застрашени птици като калифорнийски кондор и петниста улулица (Strix occidentalis) и затова през 2007 г. БърдЛайф Интернешънъл (BirdLife International) го обявява за Орнитологично важно място.

На древен иврит "зайон" означава светилище, приют или храм. Тези природно богати територии са населявани още преди 8 000 г. Малко по-късно индианците създават тук постоянни селища наречени пуеблос (pueblos), а доказателства за този период идват от намерени плетени кошници, сандали и ножове направени от камък.

Национален Парк Зион в САЩ

Първите европейци стъпват по територията на настоящия парк Зайон през 13 век, а след 1850 година и установяването на първите бели хора тук започва развитието на местността. Те били мормони от Солт Лейк Сити и се занимавали с отглеждането на крави, овце и коне и растеневъдство. Зайон е място за фермерска дейност до 1909 година, след което е обявен за защитена територия. До тази стъпка води една изложба, съставена от картини на красотите на парка, която привлича вниманието на властите.

С течение на времето се появяват туристически хижа в Зайон, както и железопътни и автомобилни пътища, в резултат на което паркът започва да трупа известност. Първият туристически център тук е построен около 1950 г., а през 2000 г. е реконструиран и модернизиран.

В Зайон има общо девет известни формации, резултат от отлагането на седименти от топли плитки морета, бързеи, езера и пустини, от ерозията от реки и потоци и действието на лавата. Интересните скални форми, които задължително трябва да се видят в Зайон са Дакота - пясъчници, богати на фосили, Кармел (Carmel), червеникавите скали на Темпъл-кап (Temple-Cap), Навахо (Navajo), пясъчниците Кейента (Kayenta), ръждиво-кафявите и богати на рибни фосили Монави (Moenave), минералните скали Чинли (Chinle), глинестите Монкопи (Moenkopi) и Кейбаб (Kaibab), изградени основно от кремък и представляват същата формация, от която е образуван и Гранд Каньон.

Най-високата точка в Национален парк Зайон е Хорс ранч Маунтейн (Horse Ranch Mountain) с 2660 м. височина, а най-ниската е при Коъл Питс Уош (Coal Pits Wash), на 1500 м.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати