Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Армадейл

Замъкът Армадейл

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Армадейл

Замъкът Армадейл (Armadale Castle) е известен като дома на клана Доналд (Donalds) на остров Скай. Според мнозина тази част на Шотландските Хайлендс е най-красивата природна местност в цялата страна. Замъкът Армадейл днес е потънал в руини, но стои красиво заобиколен огромен парк с живописна зеленина на полуостров Слейт (Sleat), в южната част на остров Скай.

В първоначалните години от построяването си Армадейл е бил собственост на клана МакДоналд, но след това е изцяло свързан с историята на клана Доналд. Днес в Армадейл има интересен музей, който разказва за шотландските благородници.

Замъкът Армадейл

Прекрасния парк около руините на Армадейл се простират на цели 40 акра. По пътя към тях се преминава през красив залив, чиито води блестят в различни нюанси на синьото през различните часове на денонощието. Тук се намира една от най-високите точки на този полуостров на остров Скай - Кнок Армадейл.

Изкачването по хълма разкрива пред погледите на посетителите зашеметяващи гледки към цялата местност и морето. Хълмът е застлан с червеникава трева, за която казват, че може да се види само тук. Самият полуостров Слейт често е определян като „градината на остров Скай”.

Целият имот на Армадейл се разпростира на 8 000 хектара. Кланът Доналд се установява тук през 15 век, когато негова собственост са разположените на няколко километра от Армадейл замъци Дънскейт (Dunscaith) и Кнок (Knock), както и намиращия се в северния край на Скай замък Дънтълм (Duntulm Castle). Доналд стават собственици на Армадейл около 1650 година. Дворецът не е бил никога бойна крепост, а се е използвал предимно като резиденция.

Новият замък Армадейл е построен около 1790 година, когато е изграден и първообразът на днешния парк около двореца. Комплексът е бил впечатляващ и демонстрирал богатството и разточителния начин на живот на благородниците. През 1815 година конструкцията на Армадейл е разширена от архитекта Джеймс Гилеспи Греъм (James Gillespie Graham).

През 1855 г. пожар унищожава голяма част от оригиналната къща, която в последствие е заменена от настоящата конструкция, дело на архитекта Дейвид Брайс (David Bryce). През 1925 година клана Доналд се премества в по-малко имение и оставя Армадейл на произвола на съдбата.

От 1971 година в имението функционира секция по опазване историческото наследство на клана Доналд и Армадейл е превърнат в туристическа забележителност. Макар и потънал в руини замъкът продължава да се използва не само за обществени посещения, но и за сватби и различни тържества. Част от Армадейл е реставриран, но имението продължава да носи романтичния ореол на полуразрушен замък.

В парка около замъка са изградени приятни алеи за разходка. Музеят е разположен в прилепена до главната постройка сграда. Към музея има библиотека и Учебен център. Посетителският център към Армадейл дава всички насоки за една приятна обиколка на тези красиви шотландски земи. Към комплекса работи и ресторант, който се помещава в реставрираните конюшни на Армадейл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати