Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Клуан

Национален парк Клуан

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Парк Клуан в Канада

Като част от огромната система от национални паркове и исторически места, разпръснати из Канада, Национален парк Клуан (Kluane National Park) е резерват, който представлява национално значим пример за планинското северно крайбрежие на Канада, което представлява ценна екосистема, обвързана с културното наследство на региона. Национален парк Клуан и резерват са два блока, които са разположени в най-крайната югозападна част на канадската провинция Юкон (Yukon), между североизточна Британска Колумбия и ниските морски брегове на Аляска.

По източните, челни граници на парка преминават магистралите Аляска и Хейнс (Haines highway), което осигурява лесния достъп до тази красива и разнородна природна местност. До Национален парк Клуан се стига лесно до Хейнс (Haines Junction), карайки 160 км западно от главния град на Юкон – Уайтхорс, по магистралата Аляска или на 249 км северно от Хейнс, движейки се по едноименния път.

Национален парк Клуан представлява природен район от изключителна важност. Тук панорамата е съставена от стръмни и високи планини, драматични долини, образувани от ледниците, обградени от разнообразна флора и фауна. В Клуан се намира и най-високият връх на Канада – Логан (Mount Logan), с височина 5959 метра.

Гигантският връх Логан е част от планинския масив Сейнт Елиас (St. Elias Mountains), който съдържа най-високите върхове на континента и най-голямото неполярно ледниково поле. Цели 82% от площта на Национален парк Клуан са покрити от планини и ледници.

Национален Парк Клуан

В Клуан се намира и красивата долина на река Алсек (Alsek River), белязана от ледника Лоуел (Lowell Glacier), която е място с невероятно богата и ценна флора у фауна. Още от 1986 година река Алсек е класифицирана като природно богатство на Канада, а през 1994 година долината на Алсек е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Самият Национален парк Клуан е защитена територия от 1972 година, покриваща внушителните 22 016 кв.км площ. От 1979 година глетчеровото поле на Сейнт Елиас и Алсек също е добавено към списъка със защитените територии на ЮНЕСКО.

В парка Клуан живеят много застрашени видове, като например мечките гризли, планински козли и овце, лосове, рисове, вълци и върколаци, както и златни и белоглави орли, свраки, арктически рибарки и соколи. На входа на самия парк дори има табела, на която е изписано: “Намирате се в страната на мечките”, защото никъде няма толкова много мечки, както в Клуан и по-специално долината на река Алсек.

От нея пък се открива величествената гледка към друг исполин - връх Феъруедър (Mt. Fairweather). По-голямата част от ледените полета на Клуан не са достъпни, но долината на Алсек и течението на реката е любимо място на запалените по шеметни спускания с лодка по скоростните бързеи. На място са организирани специални туристически фирми, които организират и предлагат всичко необходимо за рафтинг спускания. Ледникът Каскавулш (Kaskawulsh Glacier) е забележителна част от ледените полета на Клуан.

В Национален парк Клуан има отлични условия за туризъм и дейности на открито като къмпинг, пешеходен туризъм, алпинизъм, риболов и разходка с лодка. Фотографията е едно от популярните занимания в Клуан заради дивните гледки. Нерядко паркът е арена и на филмови презентации и снимки. Туристическата база включва хижите около езерото Катлийн (Kathleen Lake), където има капацитет от общо 41 места, както и покрай едноименното езеро Клуан.

Паркът е място, където човек може да се запознае с културата на коренните жители на тези канадски територии – индианците от племената Чампан (Champagne), Айшихик (Aishihik First Nations) и Клуан (Kluane).

Национален парк Клуан е част от най-голямата защитена територия в света. Величественият връх Логан, погребан под 1, 5 км ледена обвивка е рядко срещана гледка. Един от най-добрите варианти да се разгледат удивителните природни кътчета в Клуан е чрез въздушна обиколка. Може да немете кон, да упражнявате планинско колоездене или просто да се разхождате часове наред без да ви омръзне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати