Белият дом

02.07.2011

Белият дом е символ на Вашингтон и на САЩ. Той претворява силата и решителността на президентската власт. Белия дом носи това име от 1901 година от президента Теодор Рузвелт, като преди това се е наричал Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт. Белият дом е официалната резиденция на президента на САЩ – той е едновременно негово жилище и работно място.

Белият дом е работно място на целия президентски щаб, а охраната му е подсигурена от United States Secret Service. Тук, на адрес адрес Вашингтон, (Окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600 (1600 Pennsylvania Avenue NW) се провеждат и заседанията на правителството на САЩ.

Белият Дом във Вашингтон

Всичко започва през декември 1790 г., когато президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен „Act of Congres”. В него той определя град Вашингтон за столица със следните думи: „ ...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чийто площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак...”.

Мястото, където да бъде издигната бъдещата президентска резиденция е избрано лично от Джордж Вашингтон заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант (Pierre (Peter) Charles L'Enfant's). Следва конкурс за изпълнение на проекта, който е спечелен от ирландския архитект Джеймс Хобън (James Hoban).

Основите на Белия дом са положени през октомври 1792 г., а окончателно сградата е завършена и предадена за експлоатация през 1800 г. Белият дом се превръща в първата резиденция на президента Джон Адамс. От тогава до ден днешен всяка президентска двойка извършва персонални промени в интериора на сградата, защото символът на американската президентска власт служи не само като административна сграда, но и като частен дом на президента и неговото семейство.

В хода на историята си Белият дом е опожаряван на два пъти. Първият път е през 1814 г по време на Британско-американската война, а вторият – през 1929 г., когато пламъци обхващат западното крило. По времето на президента Хари Труман вътрешният план на сградата е преустроен, като в момента непроменени остават само външните му стени.

В комплекса на Белия дом влизат Резиденцията (Executive Residence), Западното крило (West Wing), Кабинета (Cabinet Room), Стаята на Рузвелт (Roosevelt Room), Източното крило (East Wing) и Старата офис сграда (Old Executive Office Building), където се помещават работните кабинети на президента и вицепрезидента.

Белият дом е издигнат на общо 6 етажа, включително и подземните нива, които са 2. В постройката има общо 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. През 2007 година Белият дом е класиран като втората най-харесвана от американците архитектура.

Освен работните кабинети Белият дом включва и места за развлечение на президента, като като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Сградата на Белия дом е също така и единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

Обществените посещения са достъпни от 07:30 ч. до 11:00 ч. от вторник до четвъртък, между 07:30 ч. до 24:00 в петък, и между 7.30 ч. до 13:00 събота, с изключение на националните празници или ако изрично не е оповестено.

4.1
Общо гласували: 9
5 4
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати