Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Джаспър

Национален парк Джаспър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езеро в Национален парк Джаспър

Национален парк Джаспър (Jasper) е най-големият за територията на Канадските Скалисти планини. Покриващ площ от 10878 кв.км той се намира в провинция Алберта, на север от Национален парк Банф и на запад от град Едмънтън. Включващ ценни еко системи от горещи извори, езера, водопади и планини, ледниците на Колумбийското ледено поле (Columbia Icefield) Национален парк Джаспър е част от безценното природно наследство на планетата.

Паркът съществува от 1907 година и се счита за най-дивият от планинските паркове. Едновременно с това в него е изградена детайлна и обширна мрежа от пътища и маршрути, като Колумбийското ледено поле е едно от малкото в света, достъпни по път. Джаспър е една от световно известните туристически дестинации за планински туризъм, каране на ски в Marmot Basin, пешеходен туризъм и наблюдение на диви животни.

Езерото Патриция в парка Джаспър

Природното и животинското многообразие в Национален парк Джаспър е огромно. Срещат се някои от най-редките животни на Северна Америка, включително и големи популации на мечки гризли, лосове, канадски елени карибу (caribou), вълци, планински козли, бобъри, мормоти и др. Джаспър е едно от малкото останали места по света, където се среща пълна гама от хищници.

Национален парк Джаспър е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1984 г. заедно със седемте съседни национални и провинциални паркове, които са част от територията на канадските Скалистите планини. Джаспър е достъпен както с кола, така и с влак и автобус, а най-големите близки летища са в Калгари, Едмънтън и Ванкувър. В рамките на Национален парк Джаспър има повече от 1200 км трасета, както и доста хотели и хижи, които предлагат настаняване.

Национален Парк Джаспър

Джаспър се присъединява към Национален парк Банф посредством магистралата Icefields Parkway, която разкрива пред погледите на посетителите едни от най-удивителните природни панорами на света. Списъкът със забележителните места в Джаспър е дълъг и гарантира невероятни емоции сред природата. Едни от популярните места тук са планината Едит Кевъл (Mount Edith Cavell), Пирамидалното езеро (Pyramid Lake) с Пирамидената планина (Pyramid Mountain), езерата Малинг (Maligne Lake), Медицинското езеро (Medicine Lake), както и долината Тангуин (Tonquin Valley).

Медицинското езеро е едно от любимите места на посетителите на Джаспър. Поради странаната му дренажна система нивото на водата е басейна непрекъснато се променя. Някога местните индианци са смятали, че езерото е обитавано от духове, защото ту било пълноводно, ту пресъхвало. Езерото Малинг пък е второто по-големина ледниково захранвано езеро в света. То е популярно сред туристите с много възможности за дейности на открито. Разположено в едноименната долина това езеро в Джаспър предлага варианти за риболов, конна езда и пешеходен туризъм. Върхов момент тук е Островът на духовете (Spirit Island), който се достига за около час плаване с лодка по езерото.

Езерото Малигне в Джаспър национален парк

Едни от най-популярните места за риболов в парка са Пирамидалното езеро и езерото Патриша (Patricia). В рамките на Национален парк Джаспър се намира и планината Уислър, по която е изградена железница, отвеждаща посетителите на височина от 2285 м. Едно от вълнуващите места в Джаспър е водопадът Сънуапта (Sunwapta falls), достигащ височина от около 18, 5 метра. Най-красив е през пролетта, когато е най-пълноводен. Името е индианско и в превод означава „бурната река”. Друг впечатляващ водопад в Джаспър е Атабаска (Athabasca Falls), както и съставеният от няколко нива и каскади Тенгъл (Tangle Falls).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати