Ледник Крауфуут

04.04.2011
Крауфуут

Пътуването през величествените канадски Скалистите планини е възможност човек да се докосне до едни от най-дивните и красиви природни кътчета и образувания на нашата планета. В рамките на Национален парк Банф и Национален парк Джаспър могат да се видят невероятно красиви езера, долини, планини, ледници, водопади и още какво ли не.

Двата парка в канадската провинция Алберта (Alberta) са свързани помежду си с магистралата Айсфелд Паркуей (Icefields Parkway), който е уникален по своята същност панорамен път и един от малкото, позволяващи толкова близък досег с ледниците.

В рамките на Национален парк Банф едно от най-величествените образувания е ледникът Крауфуут (Crowfoot Glacier). Преди повече от 100 години, когато той получава това име, глетчерът приличал по форма на крак на врана с три пръста. През последните 50 години обаче „третият” пръст на враната е тотално намалял и на практика в момента почти не се вижда. Ледникът Крауфуут достига височина от 3050 метра над морското равнище.

Глетчерът Крауфуут се издига в едноименната планина, южния край на езерото Боу (Bow Lake), което лежи в основата на планината. Ледникът се намира на североизточния й склон, а 32 км северозападно от езерото Луис (Louise Lake). Крауфуут стои в източната част на континенталния вододял на Канада. Водите на ледника са основният източник на езерото Боу.

Езеро Боу и Крауфуут ледник

Формирал се в края на малката Ледена епоха, глетчерът Крауфуут постепенно се видоизменя и днес не прилича на ледника, който преди повече от 100 години изследователите кръщават.

С размери от 1, 5 кв.км, Крауфуут някога е бил част от леденото поле Уапта (Wapta Icefield), но през 80-те години на миналия век е определен като част от по-малка ледникова система, обхващаща около 5 кв.км. Глетчерът и езерото Боу се срещат на 2068 метра над морското равнище.

Самият Национален парк Банф е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Магистралата Айсфелд Паркуей изключително много улеснява достъпа до ледника, като от пътя се разкрива обстойна панорама към този величествено ледено природно чудо.

Крауфуут е една от задължителните спирки в района на парка. Поради бързо променящия се климат прогнозите за глетчера не са оптимистични и не се знае докога той ще съществува в сегашния си вид. Вероятността Крауфуут да изчезне скоро е доста голяма.

Макар и останал без едната си част Крауфуут все още е величествена, огромна и спираща дъха гледка. Красотата на ледника обаче не бива да ви кара да мислите, че той е безопасен - не е позволено катеренето по него. Айсфелд Паркуей е известен още и като магистрала 93 в Алберта. Това е главният маршрут, който трябва да се следва, за да се видят всички природни забележителности на парковете Банф и Джаспър. Особено грандиозна панорама към Крауфуут се открива през зимните месеци.

Освен езерото Луис, други красиви кътчета на Канадските Скалисти планини са езерата Пейто, Хектор, водопадите Сънуапта (Sunwapta Falls), Атабаска (Athabasca Falls), а в рамките на Национален парк Джаспър задължително трябва да се видят водопада Пънчбоул (Punchbowl Falls), както и Долината на Петте езера.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати