Люксембург

11.04.2011
Центъра на Люксембург

Наред с Ватикана, Монако, Андора, Сан Марино и Люксембург (Luxembourg) се нарежда сред най-малките държави в Европа и като цяло в света. Люксембург е вътрешноконтинентална за в северозападна Европа страна, която граничи с Белгия на север и запад, с Германия на изток и с Франция на юг. Столица на Великото Херцогство Люксембург е едноименният град, който е разположен в централната южна част на конституционна монархия начело с Великия херцог Анри.

Разположена на 51, 24 кв. км столицата Люксембург има около 100 000 души население. Процентът на люксембургци е около 41, 58 %, а останалите 58, 42 % се падат съответно на португалци, французи, белгийци, италианци, германци, британци, испанци, като има дори и шведи и югославяни. Столицата Люксембург стои на около 188 км от Брюксел, 289 км от Париж и 190 км от Кьолн. Френският Мец и немският град Триер са разположени от двете страни на Люксембург, на около 40 км.

За пръв път за селището се споменава в исторически документи през 963 година. Едва през 1244 година Люксембург придобива права на град. От Средновековието в града са останали уникални архитектурни паметници в романски, готически, ренесансови и барокови стилове. Наред с огромното историческо наследство Люксембург е модерен и развит финансов център.

Стария град в Люксембург

Люксембург е един от най-богатите градове в света, специализиран в областта на банковото и административното дело. Градът е седалище на няколко институции на Европейския съюз, сред които: Европейския съд, Европейската сметна палата и Европейската инвестиционна банка. Люксембург е една от шестте страни учредителки на Европейския съюз. През 1999 г. се присъединява към европейския паричен съюз.

В Люксембург на 29 юни 1886 г. е роден Робер Шуман (Robert Schuman) - френски политик, министър на външните работи на Франция в периода 1948-1952 г., един от бащите на идеята за европейско обединение. Той навярно е и причината днес в столицата да са ситуирани толкова много европейски институции.

Мост в Люксембург

Често наричат Люксембург „Малката Швейцария” навярно заради красивата природа и вдъхновяващата старинна архитектура. При столицата Люксембург се сливат реките Петрус и Алзет, които го разделят на две части – Горен и Долен Люксембург. Двете части на богатия град са свързани помежду си с моста Адолф и Моста на Великата херцогиня Шарлота.

Един от символите на Люксембург е именно мостът Адолф, който е построен в периода 1900 – 1903 г. от французин и люксембурец по подобие на Уолнът Лейн Бридж във Филаделфия, САЩ. Всъщност в града има цели 111 моста. Спомен от някогашното римско присъствие по тези земи е обявените днес за паметник на ЮНЕСКО останки в Историческия център на Люксембург. Древните руини на Стария град Люксембург, наречен още Монумент на хилядолетието.

В Горен Люксембург може да се види много готическа архитектура от високи сгради и тесни кули. Тук могат да се видят най-важните държавни сгради – Дворецът на Великия Херцог, Парламентът, двуетажната сграда в неокласичен стил на Кметството, която се издига на централния площад Place Guillaume, както и катедралата Нотр Дам, изградена в бароков стил с ренесансови елементи.

Замъкът Вианден в Люксембург

Люксембург е първият град, който на два пъти е обявен за Европейска столица на годината – веднъж през 1995 г. и 2007 г. Културното лице на града преминава в музеите, концертната зала на националната филхармония и Консерваторията. Музеят на модерното изкуство (Museum of Modern Art) се помещава в сграда с модернистична архитектура, проектирана от архитекта на пирамидата пред Лувъра в Париж. Той се намира близо до историческата крепост Форт Тюнген (Fort Thüngen).

4
Общо гласували: 10
5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати