Сан Марино

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сан Марино

С население около 30 000 души Сан Марино има статут на република и претенциите да е най-старата държава в света заради около 1700-те си години история. На 03 септември 301 г. Сан Марино започва да съществува като независима от Римската империя област, което продължава през вековете и до днес. Сан Марино е република, разпростираща се на 61 кв.км, като столица е едноименният град.

Сан Марино е разположена в североизточното подножие на Тоскано-Емилианските Апенини в Италия, по склона на възвишението Титано (Titano) (783 м), на 18 км от Адриатическо море. На около 10 км е морският курорт Римини, където е и най-близкото летище. В самият град Сан Марино няма много възможности за настаняване, затова повечето туристи избират Римини за нощувки, които са дори и по-евтини по крайбрежието.

Крепостта Гуаита над Сан Марино

Сан Марино е една от малките държави в света. Тя е третата най-малка европейска страна, след Ватикана и Монако. Сан Марино е 20 пъти по-голяма от Монако и е наполовината от размера на Лихтенщайн. От всички страни Сан Марино е заобиколена от Италия, което е и причината републиката да е зависима от в икономическо, търговско и културно отношение от италианците. Самите жители на Сан Марино говорят доста чист италиански език.

Според легендата Сан Марино е основана 301 г. от християнинът каменоделец Марино, който успял да избяга от анти християнската римска империя на Диоклециан (Diocletian). Идвайки от Далмация Марино достигнал до върха на планина Титано и там организирал малка група от хора последователи на християнството.

В Сан Марино има още няколко града, които са по-скоро промишлени центрове и не са толкова вълнуващи, колкото самата столица Сан Марино, разположена по Титано. По димето „San Marino: Historic Centre and Mount Titano” Историческият център на Сан Марино в вписан в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2008 година. Обиколката на историческия център е доста вълнуващо изживяване. Той е малък и има само няколко улички, по които е възможно да премине малък автомобил.

Безспорните забележителности на Сан Марино са т.нар. Три кули, които представляват средновековни замъци и кули. Най-голямата и най-старта от тях е замъкът Гуаита (Guaita Fortress), построен през 11 век. Той заедно с другите две кули-крепости, които са построени след Гуаита - Де Ла Фрата и кулата Монтале, ограждат цялата столица Сан Марино. Гуаита за известен период от време се използва като затвор, а днес тъмниците й са изключително примамливи за туристите. Тази крепост заедно с останалите 2 замъка са неизменна част от герба на Сан Марино.

В Сан Марино

Сред останалите забележителности на Сан Марино са базиликата на Светеца (Basilica of the Saint), църквата Сан Пиетро (Church of San Pietro), където са леглата на светците Маринус и Лео, църквата Сан Франческо (Church of San Francesco), където може да се види картинната галерия, църквата на Капуцините (church of the Cappuccini) и държавния музей на Сан Марино. На главния площад Piazza della Libertà се намира сградата на правителството, която наскоро е реставрирана от архитекта Гае Ауленти. На този площад са и двете държавни институции на Република Сан Марино – парламента и техни превъзходителства капитан-регентите.

Целият исторически център на Сан Марино очарова със средновековната си атмосфера. Дългата история на Сан Марино и продължителните периоди на мир са причина днес малката държава и нейната столица да пазят значителен брой произведения на изкуството, включително картини на известни италиански художници от Ренесанса и Барока. Навсякъде из Сан Марино могат да се видят скулптури. Традиционните занаяти като каменна резба и керамика се практикуват и до днес.

Традиционната кухня на Сан Марино не може да изненада с нещо невиждано, като на почит са отново пицата, пастата, лазанята и т.н. Любителите на шоколадовите вълшебства ще останат очаровани в Сан Марино, ако опитат традиционния сладкиш „Torta tre Monti” (Торта на три планини”). Символизирайки трите крепости по високите части на Сан Марино, този сладкиш се приготвя от меки и уханни вафлени кори, подредени в три слоя. Между тях се слага какао, сметана и лешников крем, а всичко това е залято с тъмен шоколад. Гордост на Сан Марино е и сладкишът „Титан”, който представлява вид сладка баница с бадеми и фъстъци, яйца и мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати