Замъкът Пафос

15.04.2011

Град Пафос (Paphos) е столицата на Александър Македонски и родното място на митологичната Афродита. Пафос е крайбрежен град в югозападната част на Кипър, на 45 км от археологическия комплекс на античния град Курион (Кourion) и неговия впечатляващ амфитеатър, на 59 км западно от втория най-голям град в Кипър – Лимасол, на 98 км от кипърската столица Никозия и на 49 км от замъкът Колоси (Kolossi Castle) и неговата внушителна военна архитектура. Пафос е исторически град с огромно архитектурно наследство и е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Един внушителен паметник в лицето на замъка Пафос може да се види в покрайнините на пристанището на града. Този внушителен военен форт е построен като византийска крепост за защита на пристанището на Пафос, като част от крайбрежната система за отбрана на Кипър. През 13 век крепостта е възстановена от Лусиниан (Lusignians), след като предходната конструкция е разрушена от голямото земетресение през 1222 г.

През 1570 замъкът Пафос е завладян от венецианците, които се оказват неспособни обаче да опазят крепостта от атаките на турците. Така фортът Пафос е завладян от османците, които на свой ред изцяло преобразуват конструкцията на крепостта. По време на османското робство замъкът Пафос е разширен, подсилен и изграден в строгата военна архитектура, в която е запазен и до днес. Реконструкцията след 1222 година на замъкът Пафос прибавя към постройката две кули, една от които е запазена и до днес, а от другата са останали само руини. На входа на форта има белег за османската реконструкция по-късно.

Замъкът Пафос в Кипър

В хода на историята замъкът Пафос изпълнява доста функции. Освен като отбранителна крепост, той се използва за затвор и дори е превърнат в склад за сол по време на британската окупация на острова. За затвор за се използвали приземният и подземният етаж на крепостта. На първия етаж на замъка Пафос е имало джамия по време на османското робство, както и няколко помещения за охранителите.

Към настоящия момент замъкът Пафос е мястото, където през септември се провежда културният оупън-еър фестивал на града (Paphos cultural festival), известен и като фестивала на Афродита (Aphrodite Festival). Пафос всъщност е кръстен на дъщерята на Афродита. В непосредствена близост до града е скалата Петра, откъдето се смята, че Афродита е излязла от морската пяна. Според легендата, тези, които плуват около скалата и я обиколят три пъти, ще останат вечно млади.

Замъкът Пафос е свързан с пристанището посредством извит мост. Самата крепост има много малко прозорци, но от горната му платформа се открива прекрасна гледка към историческото градче. Площадът пред замъка се използва за доста културни събития целогодишно. По време на фестивала на Афродита замъкът Пафос се превръща в естествен фон на оперна сцена, на която гастролират майстори от цял свят.

На фона на пристанището, гладките и могъщи каменни стени на Пафос няма как да не ви направят впечатление. Крепостта е една от многото исторически постройки заради които кипърският град е част от богатството на ЮНЕСКО. От 1935 година замъкът Пафос е обявен за културен паметник на Кипър, при който са проведени доста археологически разкопки, които дават сведения за историческото минало на района и крепостта.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати