Университeтa в Саламанка

06.11.2012

Основан през 1218 г. Университетът в Саламанка (University of Salamanca) се счита за четвъртия най-стар университет в Европа, както и за най-стария, най-голям и водещ университет в Испания. Откакто е основан Университетът в този забележителен исторически град не е спирал да функционира.

Университeтa в Саламанка

През вековете през неговите коридори и зали са преминавали велики личности като Мигел де Сервантес, Христофор Колумб, Игнатий Лойола (Ignatius Loyola), Ернан Кортес (Hernán Cortés), и Мигел де Унамуно (Miguel de Unamuno). Университетът в Саламанка се счита за един от най-престижните в света, което го поставя рамо до рамо с тези в Оксфорд, Париж и Болоня.

Различните факултети и техните елегантните жълти сгради с над 800 години интелектуален живот са пръснати в различни части на града. Днес студентите от Испания и чужбина са повече от 30% от населението на града.

Историята на учебното заведение започва в началото на 13 век, през 1134 г., още преди крал Алфонсо IX (King Alfonso IX) „официално” да обяви съществуването му. Официално университетът съществува от 1218 г. Ключова дата в началния период на Университета в Саламанка е 8-ми май 1254 година, когато Алфонсо X подписва хартата, с който се установява правилата за организация и финансов ресурс на учебната институция.

Университетът в Саламанка е първата учебна институция в Европа, която тържествено получава статут на университет. Другите два университета в града са създадени по-късно - Папският и този на Доминиканския орден. Значението на Университета в Саламанка през вековете е огромно. Достатъчно показателен е фактът, че тук по време на Испанското възраждане са се учили повече от 8000 младежи, което е рекордна цифра онова време.

През Средновековието са финансирани пет основни факултета. В Университета на Саламанка са се изучавали канонично право, право, теология, медицина, изкуства, философия, както и някои хуманитарни науки, изучаване на езици, математика и музика. Днес чуждестранните студенти на учебното заведение са около 4000. Университетът в Саламанка е и новатор – това е първото място в Испания, където са създадени испански езикови курсове за чуждестранни студенти, като първата програма стартира през 1929 година.

Орнаментите по фасадата на Университета в Саламанка са изключително красиви. Във вътрешния двор е изграден параклис, който може да се похвали с приказен мраморен олтар от 18 век. Там се пазят костите на Фрай Луис де Леон (Fray Luis de León) - един от най-изтъкнатите му преподаватели. В самия двор на учебното заведение може да се види и негова статуя.

В автентичен вид е запазена аудиторията по теология, от чиято катедра Фрай Луис де Леон, прекарал дълги години в тъмниците на Инквизицията, започнал своята лекция с прочутото: “Казвахме вчера...”. Друга забележителна част от Университета в Саламанка е Старата библиотека.

Тя има огромна разкошна зала, по стените на която почти до тавана се редят изящни рафтове в дърворезба. И до ден днешен тук се съхраняват над 50 000 чудесно подвързани в кожа от Кордова стари ценни книги. Има голям брой редки ръкописи с миниатюри, документи на гръцки и латински.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати