Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Старата катедрала в Саламанка

Старата катедрала в Саламанка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Старата катедрала в Саламанка

Западният испански град Салманка, представляващ музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство през 1988 година, може да се похвали с много религиозни паметници. Два от тях обаче заслужават особено внимание – Старата катедрала (Romanesque cathedral of Salamanca), наричана още Романската катедрала, както и Новата катедрала на Саламанка. Това е един от малкото градове по-света, който може да се похвали с два великолепни катедрални храма.

Град Саламанка и неговите архитектурни шедьоври предлагат цялата хронология на испанското строителство. Навсякъде могат да се видят сгради в готически, ренесансов, бароков и романски стил. Еманация на романската архитектура в Саламанка е Старата катедрала - ослепителен храм с детайлна и майсторска украса по фасадата.

Позната на местните като Катедрал Виеха, Старата катедрала на Саламанка е една от задължителните спирки при обиколката на града. Всъщност тя е почти прилепена до Новата катедрала в Саламанка, датираща от началото на 16 век. Двата храма са свързани с красиво патио с изящна абсида в едно неразривно хармонично цяло.

Украса на Новата катедрала в Саламнка

Светското име на Старата катедрала на Саламанка е Катедрал Виеха де Санта Мария (Catedral Vieja de Santa María) . Строителството на храма е започнато през 1140 година по заповед на епископ Джером (Jerome of Périgord).

До завършването на романската катедрала минава повече от век, което обяснява защо сградата е нармонично съчетание между готически и романски стил. Заради построяването на Новата катедрала, цялата лява страна на Романската е разрушена, което нарушава първоначалният й архитектурен план.

И до ден днешен една от отличителните характеристики на Саламанка е високата кула на Старата катедрала, наричана Торе дел Гало (Cock Tower (Torre del Gallo) или Кулата на петела. Куполът се забелязва с интересната си украса, която е с подчертано византийско влияние.

Kатедралi в Саламанка

Пристъпвайки храма, човек остава поразен от колоните и капителите от 12 век, решени в най-чистия стил на романското изкуство. В централната абсида е разположен главният олтар. Измайсторен през 15 век, той е съставен от 53 пана от полихромирано дърво, които представят картини от живота на Христос и неговата майка. В горната си част олтарът показва моменти от Страшния съд.

Сам по себе си олтарът на Старата катедрала в Саламанка е шедьовър от началото на Испанския ренесанс и е дело на известния живописец Николо Дело Дели (Dello di Niccolò Delli), родом от Флоренция. В дясно от олтара е разположен и органът, който някога е принадлежал на Франциско Салинас (Francisco Salinas). На една от страните може да се види дори и изображение на фамилното дърво на Исус.

В музея към Старата катедрала могат да се видят значителни произведения на изкуствата и живописта, както златни и сребърни църковни предмети. Изложени са картини на братя Галего (Gallego) - двама местни художници на 15-ти век.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати