Римския мост в Саламанка

19.09.2012
Римския мост Саламанка

Римският мост в Саламанка (The Roman Bridge in Salamanca) е най-старата историческа забележителност в испанския град, на възраст над 2000 години. Наскоро възстановен Римският мост е едно от най-приятните места за разходка в града. От античната структура се разкрива приятна гледка към Историческия център и Старата катедрала в Саламанка. Изграден е над река Торменс (Tormes River) и е свързан с Авенида де Сан Джорджо (Avenida de San Gregorio).

Точната дата на построяването на Римския мост не е докрай изяснена, като се предполага, че той е направен по времето на император Август, Веспасиан или Траян. Най-вероятно е мостът да е бил реставриран и доизграждан и при тримата владетели. Все пак за година на построяването му някои източници сочат 217 г. пр. н.е., а според други той е построен по време на император Траян, през 89 г. от н.е.

Разбира се, към настоящият момент Римският мост над река Тормес в Саламанка не се е запазил в оригиналния си вид – бил е старателно реставриран много пъти. Една значителна реставрация на конструкцията се прави през 17 век, след като мостът бил повреден от голямо наводнение.

Римският мост е бил изграден като част от т.нар. Сребърен път (Plata Silver Roman road), който свързвал Мерида (Merida) със Асторга (Astorga). Сребърният път е иницииран именно от император Траян, което е в подкрепа на тезата, че мостът е построен по негово време. Главната функция на моста е да осигурява достъпа до Саламанка.

Саламанка - римски мост и катедрала

Той стои на 356 метра височина от дъното на река Тормес, а до днес само 15 от оригиналните му арки са успели да оцелеят. Римският мост е построен от гранитни блокове. Все още са запазени част от оригиналната романска структура, но по-голямата част е в резултат на реставрацията от 17 век. Някога на моста е имало и кула, която днес не съществува. Римският мост е дълъг 176 метра, а ширината му достига до 3.70 метра. Арките, включително и тези от реставрацията през 17 век, са 26 на брой.

Посредата на Римския мост може да се види интересна скулптура, която представлява верако (verraco) или катонски бик (catone bull). Предполага се, че е дело на Иберийското племе, което първо живее в района. Според местните историци тази статуя преди е била постоянно в района на моста, но по средата му тя е поставена през 1800 г.

По едно време бикът е бил наклеветен като част от старите езически символи и хвърлен в реката по заповед на управителя на провинцията. По-късно е изваден от неговия наследник и отново поставен върху Римския мост.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати