Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Националната Капитолия в Богота

Националната Капитолия в Богота

Новак
122
Националната Капитолия в Богота

Може би най-голямата забележителност в колумбийската столица Богота е така наречената Национална Капитолия. Сградата е и една от най-значимите в Колумбия. В нея се помещава държавната управа – Колумбиийския конгрес.

Красивата постройка се намира на популярния площад Боливар (Bolívar), разположен в сърцето на над седем милионната колумбийска столица. Архитект на Националната Капитолия в Богота е Томас Рийд (Thomas Reed).

Националната Капитолия в Богота

Строежът на величествената сграда започва през далечната 1876 година по заповед на президента Томас Киприано де Москуера ( Tomás Cipriano de Mosquera). Цялостен завършек постройката придобива петдесет години по-късно – едва през 1926 година.

Националната Капитолия е известна със своя паметен стенопис, намиращ се в Залата за уведомления (Elliptic chamber).

Шедьовърът е сътворен от художника Сантяго Мартинес Делгадо (Santiago Martínez Delgado), под ръководството на Алберто Лиерас Камарго (Alberto Lleras Camargo) и Лауреано Гомеш (Laureano Gómez). И двамата впоследствие стават президенти на Колумбия. Днес фреската се счита за една от най-значимите в историята на южноамериканската държава.

Изписването на стените започва 1947 година. Поводът тогава е била важна конференция на южноамериканските страни, проведена в Националната Капитолия. Мащабната картина пресъздава моментът, в които исторически значимите личности Боливар и Сантандер излизат от Конгреса Кукута, проведен във време, в което се осъществяват действия, довели до създаването на държавата Колумбия.

Симон Боливар (Simón Bolívar), на когото всъщност е наименуван и площада в Богота, е латиноамерикански революционер и политик, дълбоко уважаван в южноамериканските страни, тъй като посвещава живота си за извоюването на тяхната независимост. На него всъщност е кръстена и държавата Боливия. Друг интересен факт е, че във Венецуела всеки главен площад на града носи неговото име - Боливар. В негова чест е издигнат и величествен паметник на площад Боливар в Богота.

В близост до Националния Капитол се намират други значими сгради от стратегическо значение за управлението на колумбийската столица, които в привличат огромен туристически интерес. На площада Боливар се намират още Кметството, Дворецът на правосъдието, Главната катедрала на Колумбия и Президентският дворец Нарино Палас (Nariño Palace).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати