Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Капитолия в Оклахома Сити

Капитолия в Оклахома Сити

Новак
122
Оклахома Сити - Капитолията

Капитолията на Оклахома Сити (Oklahoma City Capitol) е може би най-запомнящата се забележителност в американския град.

Тя е дом както на управниците на американския щат Оклахома, така и на Върховния съд (намиращ се на втория етаж). В западното крило на Капитола се намира Камарата на представителите, а източното е дом на Оклахомския Сенат.

Архитект на сградата е небезизвестният Соломон Лейтън. Зданието е конструирано в периода 1914-1917 година в гръко-римски (по-известен като нео-класически) стил. Тогава общата сума, необходима за построяването на Капитола, е била около $1.5 милиона.

Интериорът на Капитола също е много вдъхновяващ. В сградата се намират над 100 произведения на изкуството, всяко от които има уникална история. Там можете да откриете величествени стенописи, паметни портрети, както и множество оригинални картини, които създават неповторима атмосфера.

В Капитола има и малък музей, разказващ за историята на града и САЩ.

Всяка година Капитолът се посещава от десетки хиляди души. Обиколката на забележителността трае 45 минути, по време на която посетителите научават интересни факти за развитието на местността.

Капитолията в Оклахома Сити

Материалите, използвани за изграждането на забележителната композиция, са основно бял варовик и розов гранит. Интересно е да се отбележи, че характерният купол на сградата (какъвто имат почти всички Капитоли в САЩ) е построен по-късно, тъй като след избухването на Първата световна война в хазната на Оклахома Сити не са останали достатъчно средства.

Величественият купол е завършен чак през 2002 година. Днес той пресъздава изцяло замисъла и скиците на създателя на сградата – Лейтън. Под ротондата е изографисана фреска на Майк Лоресен, наречена „Полетът на духа”. Над самия купол се издига бронзовия монумент - „Пазителят”, олицетворяващ образа на индианец, пазещ своя род и племе.

Прочутият архитект е проектирал още няколко запомнящи се сгради в Оклахома Сити, а именно – хотел „Скривин” (Skirvin Hotel), Капитол Пауър Плант (Capitol Power Plant), както и сградата на застрахователната компания Мид-Континънт (Mid-Continent). Творби на Соломон Лейтън има и в други американски градове. Негови са Мерланд Гранд Хоум (Marland's Grand Home) в Понка (Ponca City), както и Сградата за изящни изкуства (Fine Arts Building), намираща се в кампуса на Североизточния щатски университет Оклахома (Northwestern Oklahoma State University) в Алва.

Националната историческа забележителност - Капитолът на Оклахома Сити, се намира на булевард Линкълн. Отворен е за посещения всеки ден от 8:30 до 5:30 часа.

Около Капитола се намира живописния Парк Стейт Капитъл (State Capitol Park), в които има изложени други скулптори и творби. В близост до парка и Капитола се намират множество ресторанти и места за почивка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати