Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Ти Ло Су

Водопадът Ти Ло Су

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Ти Ло Су

Ти Ло Су (Thi Lo Su) е един от най-големите и красиви водопади в Югоизточна Азия, както и на шесто място в света със своите гигантски размери. Това удивително природно чудо се е образувало на трудно достъпно място в тайландския района Умапанг (Umphang), при 900 метра надморска височина. Уампанг се намира в най-южната част на провинция Так (Tak Province), а Ти Ло Су е навярно главната причина за туристическия поток тук. Смята се, че Ти Ло Су е най-големият и най-високият водопад за територията на Тайланд, който е съставен от няколко отделни каскади, разпръснати зигзагообразно помежду си.

В буквален превод от каренски (Karen) Ти Ло Су означава „водопад със силен шум”, „гигантски водопад” или „черен водопад”. Това красиво и вдъхновяващо природно образувание достига височина от около 200-250 или 300-400 метра, а на ширина е около 400-500 метра. Ти Ло Су се е образувал надолу по течението на река Мей Клонг (Mae Klong River), която преминава на територията на резервата Уампанг в северозападната част на Тайланд. Точни цифри за размерите на водопада няма, защото той никога не е бил измерван.

Въпреки това може да се приеме, че Ти Ло Су е съставен от три отделни водопада. Първата спуска красиво водите си от 200 метра височина, втората от 300 метра, а третата от около 400 метра. Особено красив е най-левият от тях, който впечатлява с малките си каскади. Поради факта, че Ти Ло Су е обърнат на изток, при него често се образуват дъги. Когато слънчевата светлина се пречупи от водата, гледката към водопада е повече от зашеметяваща.

Най-красив и мощен Ти Ло Су е през дъждовния период, от юни до ноември, поради по-големия дебит. Но по това време на годината туристическият маршрут е затворен заради безопасността на хората. Затова туристическият сезон на водопада Ти Ло Су се разгаря между декември и януари, когато нивото на водата продължава да е високо. Тогава е отворен и дългият 25 км маршрут към водопада.

До водопада може да се стигне със стабилен автомобил или с гумени лодки, отдавайки се на вълнуващ рафтинг по сравнително спокойната част на река Клонг. Независимо от това само с лодка не може да се стугне до природната забележителност. След рафтинга остават още 12 км, които могат да се минат или с кола, или на поход.

Понякога тълпите от туристи при Ти Ло Су могат да помрачат удоволствието човек да застане пред подобна природна красота. Може да се стигне до панорамна гледка до второто ниво. Зад самия водопад има нещо като пещера и малко езерце, което със своята прохладна вода е подходящо за плуване.

Водопадът Ти Ло Су е близо до град Уампанг, от който може да се стигне с кола или по реката. От ноември до май, Ти Ло Су е достъпен с кола, като разстоянието е 41 км, от които 25 км са каране по черен път. След това се изминават пеша 3 км, а маршрутът е вълнуваща горска пътека, водеща през тайландската джунгла. По време на дъждовния период последните 20 км от достъпа към Ти Ло Су се наводняват и водопадът е достъпен единствено по вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати