Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Акерман

Крепостта Акерман

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Акерман

Крепостта Акерман (Akkerman Fortress) е исторически укрепен комплекс на османците на територията на днешна Украйна. Точната дата на издигането на цялата крепост не се знае, но се предполага, че построяването й е отнело цели 2 века. Огромният средновековен комплекс има стратегическо разположение – издигната е на висок скалист бряг на лимана на река Днестър. Мощният Акерман стои величествено на десния бряг на естуара в Черно море, на 80 км от Одеса в Югозападна Украйна.

Всъщност крепостта Акерман е разположена в днешния украински град Белгород-Днистровски (Bilhorod-Dnistrovskyi) и понякога се обозначава с това име. Предполага се, че Акерман е строена между 12 и 15 век, а преди да бъде издигната на този стръмен и скалист бряг, тук са били руините на древния град Тира (Tira). Сред хипотезите е, че Акерман първоначално е била търговска станция за стокообмен и търговия с Генуа.

Днес историците със сигурност могат да кажат, че Акерман е била една от най-големите и мощни конструкции между 13-15 век, която и до днес може да се види в доста добър вид на територията на Украйна. Преди векове Акерман е била предназначена за защита на града и на неговите жители – успявала е да устои на всички текущи атаки от многото врагове. Заради тъмнината в ранните години от построяването на крепостта, тя и до днес е предмет на междудържавни спорове. Има мнения, че Акерман трябва да е Молдовска, други твърдят, че тя принадлежи на Турция, а трети са поддържат твърдението, че бойният средновековен гигант е дело на генуезците.

Като се разграничим от споровете за собственост, трябва да отбележим, че който и да е построил Акерман, той е създал чудо на средновековното крепостно строителство. Комплексът има стабилни и мощни укрепления, които остават почти непокътнати и до днес. От три страни Акерман е заобиколен и подсигурен от ров, издълбан в самите скали, който заобикаля овалната крепост за повече от 9 хектара.

Дължината на укрепленията на Акерман е около 2, 5 км, а височината на кулите варират от 5 до 15 метра, като обикновено дебелината на стените достига максимум 5 метра. Средновековните архитекти на крепостта са я превърнали в абсолютно сигурно убежище. Акерман е била превзета един единствен път в историята си с усилията на 350-хилядната армия и 100 нападащи военни кораби.

Крепостта Акерман

През 1484 г Акерман заедно с нейната сестра – крепостта Килиа (Kilia), се превръщат в последните пристанища на Черно море, които са завладяни от турците. Така Акерман става част от отбранителната система на Османската империя срещу срещу Полша, Литва, а по-късно и срещу Руската империя. Русия превзема града и крепостта за първи път през 1770 г, а окончателно ги включва в своите граници 1812 г заедно с останалата част от Бесарабия.

Днес Акерман е обявена за паметник на културата. Към настоящия момент крепостта е обект на постоянни археологически проучвания, които да установят точното й минало. Отворена е за посетители, а до нея се стига за около половин час път с кола от Одеса. Вълнуващата разходка в крепостта Акерман е подсигурена и от възможността да постреляте с арбалет, да посетите археологическия музей и експозицията с автентична бойна екипировка и оръжия.

Задължително се изкачете на един от общо 34-те донжона, откъдето може да се насладите на удивителна гледка към лимана на Днестър. Доста често отвъд крепостните стени на Акерман се провеждат средновековни фестивали, където всеки желаещ може да се превърне в рицар и да участва в символични битки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати