Планината Адирондак

06.10.2011
Плананата Адирондак в САЩ

Планините Адирондак (Adirondack Mountains) са навярно едно от най-красивите места, които може да видите в САЩ. Издигаща се в североизточната част на щата Ню Йорк, Адирондак дава името си на Национален парк Адирондак, който със своите внушителни 25 000 кв. км е най-големият парк в Щатите.

Удивителната красота на тукашната природа може най-добре да се улови през есента, когато целият парк и планините са окъпани от преливащи се цветове в жълто, оранжево, червено, кафяво, зеленикаво и синьо. Именно есенните цветове на Адирондак се класирани като една от най-удивителните гледки на нашата планета.

Веригата на планините Адирондак се простира през окръзите Клинътн (Clinton), Есекс (Essex), Франклин (Franklin), Фултън (Fulton), Хамилтън (Hamilton), Хиркаймър (Herkimer), Люис (Lewis), Сейнт Лоурънс (Saint Lawrence), Саратога (Saratoga), Уорън (Warren) и Уошингтън (Washington). Често географите включват Адирондак към планинската верига на Апалачите, но те имат по-голяма прилика с Лорентианските планини (Laurentian Mountains) в Канада.

На изток планините Адирондак граничат с езерата Чеймлейн (Lake Champlain) и Джорд (Lake George) на изток до долината на река Мохаук (Mohawk River), които разделят масива от Зелените планини (Green Mountains) във Върмонт (Vermont). На север от парка на Адирондак остава долината на река Сейнт Лоурънс (St. Lawrence River)

Образували се преди около 1 милион години назад във времето, Адирондак претърпява множество ерозионни и ледникови процеси, а днес се състои от около 46 върха, достигащи височина над 1 200 метра, а общия брой на върховете е над 100. 11 от високите исполини са с алпийски профил.

Най-високата точка на Адирондак е връх Мърси (Mount Marcy) с височина 1629 метра, а след него остава Алгонкин (Algonquin Peak) (1559 м). По-голямата част от върховете в масива се характеризират със заоблени форми, но се срещат и оголени вертикални образувания.

Красивите планини са обсипани с гъсти гори от смърч, канадска ела, бял и смолист бор, клен, брези, а сред най-едрите животински видове се срещат белоопашат елен, черна мечка, американски рисове, койоти. Около 2 400 км е общата дължина на реките, които протичат през парка Адирондак. В тази красива местност са се образували и множество езера, които изобилства от пъстърва и сьомга.

Плананата Адирондак

Географските и топографските особености на Адирондак са предпоставка планините и парка да са сред любимите места за посещение не само на американците, но и на хора от цял свят. Създадени са отлични условия за практикуване на пешеходен туризъм, като общата дължина на маршрутите е 3200 км.

Посетителите на Адирондак могат да практикуват колоездене, плаване в някои от 2 000-те езера, каране на кану, ски и шейни с кучешки впрягове, както и много други зимни спортове. Особено атрактивна е възможността да се отдадете на риболов на лед, сноуборд или пък бобслей.

Ако искате да видите есенните цветове на Адирондак, най-добре е да посетите планините през последните две седмици на септември, а в началото на октомври пурпурните и топли светове завладяват долините. Отличните планински курорти в Адирондак са разположени само на 1-2 часа един от друг, като тук са и световноизвестните Клингтън (Killington), Стоув (Stowe), долината на Мед Ривър (Mad River Valley) и Стратън (Stratton).

В малките селища туристите могат да разгледат и доста исторически, художествени и културни забележителности. Много такива места, както и частни вилни зони са ситуирани около река Саранак (Saranac River) и езерото Плесид (Lake Placid).

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биляна
Биляна
13.02.2014 10:26
Сам няколко маалки грешчици чете се Марси, а не Мърси и второ Алгокуин, а не Алгокин, но като цяло описанието на планините е перфектно.
0
0