Езерото Тун

06.10.2011
Езерото Тун до град Тун, Швейцария

Езерото Тун (Thun Lake) е едно от най-хубавите и най-големите езера в Швейцария и е любимо не само на местните жители, но и на много туристи от цял свят. Разположено в Бернските Алпи, езерото Тун е доминирано от популярният курорт Интерлакен и от магнетичните за алпинистите върхове Айгер, Юнгфрау и Мьонх, а пред тях като прелюдия за снежната приказка в посока юг стоят връх Ниесен (Niesen) (2362 м) и Щокхорн (Stockhorn) (2190 м).

На северният бряг на езерото Тун, точно там откъдето тръгва река Аар (river Aar) и поема към швейцарската столица Берн, е разположен и град Тун, който дава своето име на езерото. Градчето е неголямо, но изключително интересно за туристите с малкия си чаровен исторически център и Голямата средновековна кула на замъка Тун, в която днес се помещава Историческия музей на цели 4 етажа.

Езерото Тун и едноименният град се намират в Централна Швейцария, на 157 км от Цюрих, където е и най-близкото летище. Пътят от Цюрих е 90 минути с кола или 2 часа с влак. От Женева Тун отстои на 167 км, а от швейцарската столица Берн езерото се намира на 37 км. Тун е лесно достъпен с влак от Берн, поемайки по пътя за Интерлакен.

Езерото Тун се разпростира на 2 500 кв.км. Захранва се от езерото Бриенц (Lake Brienz), което се намира на 6 км в югоизточна посока при едва 6 метра по-висока надморска височина от алпийското езеро Тун. Река Кандер (Kander), приток на Аар, също влива своите води в басейна. По време на формирането си през ледената епоха, Тун е било част от Бриенц, а историци и геолози наричат тази водосборна област Венделзее (Wendelsee).

Днес езерото Тун е атрактивно за туристите заради многото възможности за практикуване на водни спортове. Около езерото са направени панорамни маршрути за разходки, пешеходен туризъм както и трасета за колоездене, които преминават покрай селцата, накацали по крайбрежието. Риболовът също е важен за жителите на Тун. По него плават пътнически кораби от 1835 година, а техният брой днес е 10.

Езерото Тун в Швейцария

Най-вълнуващото изживяване по езерото Тун си остава панорамната разходка с туристически круиз. На полубата туристите имат възможност да се насладят на вдъхновяващите гледки на Берснките Алпи и да пият чаша вино на фона на природните красоти. Някои кораби предлагат и гурме удоволствия на своите гости, както и детски кът за малчуганите. Общо седем направления имат разходките с корабчета по езерото Тун, а ако сте рожденик, плаването ще е безплатно за вас. Възможни са и нощни разходки на лунна светлина по водата.

Особено интересни са карстовите пещери Свети Бетус (St. Beatus Caves) във вътрешността на масива Ниедерхорн (Niederhorn Massif). Това природно чудо предлага 1 км осветана и подсигурена разходка във вътрешността на скалните образувания, формирали се в продължение на милиони години. Посетителите могат да разгледат красиви сталактити и сталагмити. Пред пещерите има изложбена къща, красиво паркче с пързалка и водопад, както и възможности за барбекю.

Корабчето може да ви отведе до изходната позиция за планинска разходка към Щокхорн, където може да си поръчате лунна вечеря, да скочите с бънджи, да се спуснете с делта- или парапланер или да изберете сред още мн. атрактивни варианти за развлечение. На север от езерото Тун се простира невероятно красива природа, която е природен парк. В тукашните планински масиви се намира най-голямата мрежа от пещери в Европа.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати