Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадите Сънуапта

Водопадите Сънуапта

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопад Сънуапта

Водопадите Сънуапта са една от вълнуващите и емблематични за канадския Национален парк Джаспър картини. Огромният воден поток на природния феномен привлича огромен брой от посетителите на тази защитена местност, която представлява най-големият за територията на Канадските Скалисти планини природен парк.

Джаспър се шири на площ от 10 878 кв.км, които събират в себе си разнородно богатство от водопади, ледници, езера и живописни планински върхове на Канада. Джаспър е включен и в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1984 г.

Водопадът Сънуапта се е образувал по течението на едноименната река, която води своето начало от захранващите води на ледника Атабаска (Athabasca Glacier). Сънуапта е дума от езика на коренното население на тези територии и в буквален превод означава „бурни води”.

В действителност тази природна забележителност е съставена от две части – горен и долен водопад. По-голяма част от посетителите на парка посещават горния водопад, защото достъпът до него е по-лесен. Долното водно образувание е на кратко разстояние и също трябва да се види.

Височината на Сънуапта е около 18-22 метра – не особено величествени размери, но пък водопадът компенсира с бурното си пълноводие и зашеметяваща панорама. Ширината на гребена е около 9-10 метра. Най-подходящото време в годината, когато трябва да се види Сънуапта е в края на пролетта и началото на лятото, когато ледниците се топят и предизвикват бурния воден поток.

Сънуапта водопад

До Сънуапта лесно може да се стигне по популярния панорамен път Айсфелд Паркуей (Icefields Parkway), който свързва Джаспър с не по-малко красивия богат на растителен и животински свят Национален парк Банф (Banff). Сънуапта е само един от многото прелестни водоскоци в защитената територия, които са се образували по т.нар. „висящи долини”.

Тези долини са резултат от отдръпването на ледниците преди 8 000 години, в резултат на което те оставят след себе си широка U-образна долина. Висящите долини се образуват при срещането на по-големите с по-малките и се получава нещо като увисване на по-малката над по-високата кота.

При водопада Сънуапта по-малката долина Чаба (Chaba Valley) увисва над по-голямата Атабаска (Athabasca Valley) и се оформя дълбоко варовико дефиле. Лесният достъп до горния водопад Сънуапта е и причина той да е по-пренаселен. За да стигнете до долния водоскок, трябва да следвате дясната, северна пътека по протежение на река Сънуапта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати