Хувър Дам

08.10.2011
Хувър Дам

Хувър Дам (Hoover Dam) представлява голяма язовирна стена в един от каньоните на река Колорадо, известен като Черният Каньон (Black Canyon).

Мястото е известно като едно от десетте достижения на строителството на двадесети век. Хувър Дам привлича повече от милион посетители всяка година.

Той се намира на няколко минути път с кола от Лас Вегас. Строежът му започва през 1930 година. Въпреки отдалечеността му и лошите строителни условия язовирната стена е завършена за по-малко от пет години, което е с две години по-рано от предвидения срок, и за по-малко пари от предвиденото.

Язовирната стена е кръстена Хувър Дам на името на тридесет и първия американски президент Хърбърт Хувър. Той изиграл сериозна роля в създаването на стената.

Преди да бъде кръстена Хувър Дам, язовирната стена се наричала Боулдър Каньон Дам (Boulder Canyon Dam), както и Боулдър Дам (Boulder Dam), но през 1947 година именто й официално било сменено от Конгреса.

Хувър Дам на река Колорадо

Първоначално язовирната стена трябвало да бъде построена в каньона Боулдър, затова в официалните документи името й било Боулдър, въпреки че не била построена в този каньон.

Хувър Дам е разположен на границата на щатите Аризона и Невада. Тази язовирна стена е уникално хидротехническо съоръжение. Височината му е 221 метра.

В резултат на построяването на Хувър Дам се е образувало най-голямото изкуствено езеро в света – езерото Мийд. Първоначалният проект за строеж на язовирната стена предвиждал просто архитектурно решение за стената и за сградата на хидроелектростанция.

Предложеният проект бил критикуван от много хора, защото прекалената му опростеност не съответствала на стила на епохата. Накрая проектът бил преработен в традициите на стила арт-деко.

Горната част на язовирната стена била украсена с кулички, а водните кули – с часовници. Един от тях показва времето в Аризона, а другият – северноамериканското тихоокеанско време, тъй като язовирната стена се намира на границата на два часови пояса.

Построяването на язовирната стена било необходимо заради опасността от наводнения, които се случвали при разтопяването на снеговете в Скалистите планини.

Строежът й вдъхвал надежди, че водохранилището ще даде тласък на земеделството с напояване, а също така ще стане водоизточник за Лос Анджелис и други райони на Южна Калифорния.

За да бъде построен Хувър Дам, били прокопани четири тунела с диаметър 17.1 метра в стените на Черния Каньон. Тунелите се разпростряли на дължина 4.9 километра общо.

Днес седемнадесет генератора изработват четири билиона киловата електричество всяка година и така Хувър Дам е една от най-важните водноелектроцентрали.

Близо до Хувър Дам бил издигнат град Боулдър, където заживяли строителите, работещи на язовирната стена. По време на строежа на стената в града били забранени алкохолът, както и хазартните игри.

До ден днешен в този град не може да се играе хазарт, а забраната за продажба на алкохол се спазвала до 1969 година. Това е единственият град в щата Невада, където хазартът е забранен.

Хувър Дам може да бъде видяна в много холивуски продукции – „Апокалипсис”, „Трасформъри” и други. В научно-популярния филм „Живот след хората” Хувър Дам е представена като един от последните отломъци на цивилизацията, който ще се запази десет хиляди години след изчезването на човечеството.

Хувър Дам е една от най-посещаемите забележителности в околностите на Лас Вегас. За да стигнете до тунел под река Колорадо, ще ви помогне лиф Той води към мраморна зала с турбини.

Хувър Дам се смята за едно от чудесата на индустриалния свят и в тунела под реката е създаден цял музей, който представя всички етапи на строителството на язовирната стена.

3.7
Общо гласували: 7
5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати