Мостът Биксби Крийк

Нина 2Нина 2
Новак
748
Мостът Биксби Крийк

Мостът Бикскби Крийк (Bixby Creek Bridge) е най-прочутият мост, който се намира на магистрала номер едно в Биг Сур (Big Sur), Калифорния.

Смята се, че това е най-красивият мост в местността, а и един от най-красивите на планетата. Над милион туристи се спират тук всяка година, както и фотографи от цял свят, за да се насладят на великолепната гледка.

Мостът Биксби Крийк

Мостът Биксби Крийк е чудо на строителната индустрия, но той също така има и символично значение. Мостът е част от първата магистрала, построена в Биг Сур, която е свързала мястото с дива красота със света и е дала възможност на туристи да пристигат в местността.

Тъй като построяването на магистралата накарало местните жители да протестират пред правителството, притеснени от това красотата на Биг Сур да не бъде съсипана от потока туристи, днес местността и мостът Биксби Крийк са част от редица проекти за опазване на околната среда.

Самият мост е много красив благодарение на изящните му и в същото време изключително стабилни арки, а гледката от него е просто незабравима.

Красотата на Калифорнийския бряг, изпъстрен с наситенолилави планини, се вижда прекрасно от моста. Много туристи смятат пътуването по магистрала номер едно и преминаването на моста Биксби Крийк за пътуване, сходно на това на пилигримите.

Преди построяването на моста пътят, който в момента е магистрала едно, бил единственият, който стигал до Биг Сур. След дългогодишни инженерни проучвания на V-образния каньон с дълбочина над сто стъпки, се стигнало до извода, че трябва да се прокопае тунел и да се построи мост от устието на реката.

Другата възможност била да се построи много висок мост, който да разкрива прекрасна гледка. След доста разсъждения бил приет вторият план и бил издигнат красив мост, построен в стила арт-деко.

Мостът бил завършен на 15 октомври 1932 година и трябвало да минат още пет години, перди магистралата да бъде напълно завършена.

За построяването на моста били използвани огромни количества материали – само циментът възлиза на 45 000 чувала. Решението да се построи бетонов мост било продиктувано от факта, че това струвало по-малко, отколкото построяването на метален мост. Освен това било предвидено, че металният мост ще се покрие след време с ръжда и ще представлява загрозяваща природата гледка.

За да се издигат материалите, се използвал кабел, дълъг триста стъпки. Една от най-големите трудности била да се издигнат скелетата за арките, които трудно издържали на силните ветрове.

Основите пък трябвало да устоят на вълните, които се плискали в тях понякога. Днес невероятната конструкция е известна с името мостът Биксби, съкратен вариант от Биксби Крийк.

Биксби всъщност е името на братовчеда на САЩ Джеймс К. Полк (James K. Polk), който се казвал Чарлс Хенри Биксби (Charles Henry Bixby), един от ранните заселници в местността. Той пристигнал в района през 1868 година.

Понякога мостът се нарича Мостът на Мелницата (Milll Bridge), защото Чарлс Биксби имал мелница близо до моста. Името често се използва за описание на местните красоти.

Мостът Биксби Крийк е известен и като мостът Рейнбоу (Rainbow Bridge) заради името на близкия курорт Рейнбоу Лоудж ( Rainbow Lodge), който бил изграден през 1919 година в каньона с цел привличане на туристи.

През 1930 година собствениците продали част от земята за построяването на магистрала едно. От петте моста по магистралата Биксби Крийк си остава най-атрактивният.

През 2010 година бе пусната пощенска марка с моста Биксби Крийк, който е една от най-прочутите забележителности на Калифорния, който съчетава красотата на природата с достиженията на човешкия гений.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати