Площад Копли

Нина 2Нина 2
Новак
748
Площад Копли в Бостън

Площад Копли (Copley) се намира в Бостън, Масачузетс и е прочут като едно от най-големите архитектурни постижения на града.

Площадът носи името на Джон Сингълтън Копли (John Singleton Copley), известен художник-портретист от края на осемнадесети век, коренен жител на Бостън, който дарил земята, върху която е изграден площадът.

Площад Копли в Бостън

В негова чест е издигната статуя на скулптора Луис Коен (Lewis Cohen), която се намира в северния края на площада. Площадът се намира между Болистън Стрийт (Boylston Street), Хънингтън Авеню (Huntington Avenue) и Сейнт Джеймс Авеню (St. James Avenue).

Площадът е известен като финалната линия на популярния Бостънски Маратон. Впечатляващите сгради, които са наредени около площада, хармонизират със зеленината в парковата част. Сградите около площада са различни по стил и по възраст, но заедно образуват невероятен архитектурен ансамбъл.

Една от запазените марки на площада е известната църква Тринити (Trinity Church), която е направена по дизайн на Хенри Ричардсън (Henry Richardson) и построена през 1877 година.

Тук се намира и известната сграда Олд Ханкок Билдинг (Old Hancock Building), която следва дизайна на сграда от Римини. Това е първата от трите сгради на Джон Ханкок. Днес тя е известна и като Бъркли Билдинг (Berkeley Building) и се издига на височина от двадесет и шест етажа.

Втората сграда на Джон Ханкок е известният небостъргач Джон Ханкок Тауър, който се издига на шестдесет етажа над земята и е изграден от метал и дебело стъкло. Третата от тези сгради е известна като Стивън Браун Билдинг (Stephen Brown Building).

До площада се намира и обществената бостънска библиотека, която е била официално открита през 1895 година и следва архитектурния стил на разкошните италиански дворци. Това е била първата обществено подкрепяна библиотека в САЩ. Тя е била и първата библиотека, в която е била специално изградена детска стая, за да могат ученолюбивите малчугани да получат знания и удоволствия от книгите.

Площадът преди много години се е превърнал в център на образователни инстутиции, които са превърнали Бостън в интелектуалната столица на страната през двадесети век.

Музеят на изящните изкуства дълго време се е разполагал в южния край на площад Копли. През 1910 година сградата била разрушена, за да се издигне на нейно място хотелът Копли Плаза (Copley Plaza). Той бил построен през 1912 година в стил бо арт по дизайн на Хенри Харденберг (Henry Hardenbergh).

Тук се е разполагало и известното училище за момчета Чаунси Хол (Chauncy Hall School), което се смесило през 1971 година с девическо училище и след това се преместило в Уолтъм (Waltham).

През 1992 година на площад Копли бил създаден Бостикс Киоск (Bostix Kiosk) в северния край на площада, който бил направен по дизайн на Греъм Гънд (Graham Gund). Той е изграден в постмодернистичен стил, за направата му са използвани мед, стъкло и махагон и по визия той напомня парижките павилиончета. В това павилионче могат да бъдат закупени билети за различни артистични, концертни и спортни събития, като особеността е, че не могат да бъдат запазени по телефона, а купувачът трябва да дойде на място, за да ги закупи. Освен това тук могат да бъдат купени билети и на по-ниски цени.

През 1983 година е бил създаден комитет за озеленяване на площада. Така през 1991 година се появил новият парк на площад Скопли (Copley Square Park), който изобилства от растения. Поддръжката на парка, както и на фонтана, който доставя приятна гледка на жителите на града, се финансира от волни пожертвования.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати