Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Кастильо де Сан Маркос

Крепостта Кастильо де Сан Маркос

Нина 2Нина 2
Новак
748
Кастильо де Сан Маркос във Флорида

Крепостта Кастильо де Сан Маркос (Fort Castillo de San Marcos) се намира в град Сент Аугустин, Флорида. Строителството на тази крепост започнало през 1672 година и продължило цели двадесет и три години.

Историята на тази крепост започнала, когато през 1565 година на мястото на индианско селце било издигнато испанско селище. То било основано от адмирал Педро Менендес (Pedro Menеndez).

През следващите сто години за защитата на град Сент Аугустин били изградени девет дървени крепости, но нито една от тях не успяла да оцелее след атаки от враговете на испанците.

През 1586 година крепостта била нападната от пиратите на сър Франсис Дрейк (Sir Francis Drake), който подходил по вода с цели двадесет кораба и многочислен екипаж.

След поредната разрушителна атака, този път от други пирати, испанската кралица издала заповед за построяването на каменна крепост в Сент Аугустин.

Крепостта Кастильо де Сан Маркос

Крепостта била изградена от древни мидени черупки, които с времето се били слели в блокове, които приличали на варовик. За строежа на крепостта били докарани строители от Куба.

Крепостта била окончателно завършена едва през 1695 година, готова да устои на атаките на пиратите.

Крепостта има четири бастиона, всеки от които носни различно име и е кръстен на различни испански светци. Това е направено с цел по-голяма защита на крепостта.

През 1702 година англичаните атакували крепостта, като целяли да превземат града. В продължение на два месеца те не спирали обсадата на крепостта, зад чиито стени се намирали хиляда и двеста жители.

Обсадата била прекратена, след като англичаните били притиснати от испанци, които пристигнали по вода. За да не бъдат превзети английските кораби, войниците ги запалили и се върнали по суша. Част от града пострадала от пожара.

През 1739 година Англия обявила война на Испания, която била известна като Войната заради ухото на Дженкинс. Тя възникнала след сблъсък на испански и английски войници. По време на боя ухото на капитан Робърт Дженкинс (Robert Jenkins) било отрязано и испанецът, който направил това, заявил, че би направил същото и с краля на Англия. Това послужило за повод за войната.

През 1740 година английските войници атакували крепостта, като я бомбардирали непрекъснато в продължение на двадесет и седем дни. След като атаките били неуспешни, се стигнало до решението жителите на крепостта да бъдат оставени да умрат от гладна смърт. След като дни наред възможността за доставяне на храни била осуетена от англичаните, те отстъпили.

През 1763 година крепостта станала английска, защото англичаните върнали на Испания Хавана и Манила, като в замяна на това получили Флорида.

В продължение на двадесет години - от 1763 до 1784 година крепостта била във владение на англичаните. След 1821 година, след като Флорида влязла в състава на САЩ, крепостта Кастильо де Сан Маркос станала собственост на американците.

Така крепостта служила като военно съоръжение в продължение на двеста и пет години, като над нея се издигали различни флагове. Това продължило до 1900-тната година.

Днес крепостта Кастильо де Сан Маркос е популярна дестинация за туристите, която се намира в центъра на град Сент Аугустин. По време на своето съществуване крепостта имала различни имена – англичаните я наричала Форт Свети Марк (Fort St. Mark), американците й дали името Форт Марион (Fort Marion) в чест на героя на революцията Франсис Марион (Francis Marion).

Едва през 1942 година, в знак на почит към испанците, които основали крепостта, първоначалното й име било върнато отново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати