Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Национален военен парк Виксбърг

Национален военен парк Виксбърг

Нина 2Нина 2
Новак
748
Военен Парк Виксбърг

Националният военен парк Виксбърг (Vicksburg National Military Park) е живо свидетелство за обсадата и защитата на Виксбърг, който се е предал на 4 юли 1863 година.

През последната четвърт на деветнадесети век Конгресът на САЩ е основал пет национални военни паркове и националният военен парк Виксбърг е бил петият поред от тях. Той бил основан през февруари 1899 година. Паркът е разположен на територия от над седем квадратни километра.

Битката за Виксбърг се е разиграла в продължение на доста дълъг период от време – от 18 май 1863 г. до 4 юли 1863 година. Фортовете, които са реконструирани, днес напомнят за събитията, които са се разиграли в тях по време на четиридесет и седем дневната обсада на града, която завършила с капитулирането му.

В националния военен парк Виксбърг са разположени изключително много исторически монументи – те са 1325 на брой. Тук се намира и реставрираният плавателен съд, известен с името USS Cairo, който през декември 1862 година потънал след атака от торпедо и бил изваден и възстановен през 1964 година. Всяка година паркът се посещава от над един милион посетители от цял свят.

На територията на парка е разположен мемориала на щата Илинойс (The Illinois State Memorial), който има четиридесет и седем стъпала, като всяко едно символизира по един ден от обсадата на Виксбърг. В средата на миналия век част от националния военен парк Виксбърг била приобщена към Виксбърг като част от градски парк, но монументите, които останали в градската паркова част, продължават да се стопанисват от национален военен парк Виксбърг.

На територията на национален военен парк Виксбърг се намира националното гробище Виксбърг (Vicksburg National Cemetery), в което са погребани над седемнадесет хиляди души, а от тях почти тринадесет хиляди така и не са били идентифицирани. По време на Гражданската война съществувала традиция войниците, които загивали от рани или болест, да бъдат погребвани възможно най-близо до мястото, където са починали. Ако името им се знаело, то се изписвало върху парче от някакъв материал, който се поставял върху гроба им – обикновено това било парче дърво, върху което се изписвало името на загиналия.

След създаването на националното гробище Виксбърг, били направени усилия за препогребването на войниците от войските на Съюза, които били погребани на различни места, след като загинали по време на обсадата на Виксбърг. По време на препогребенията много от дървените табелки, върху които били изписани имената на загинали, били безвъзвратно изгубени. По този начин идентификацията на повечето от загиналите войници била обречена на неуспех.

По време на окупацията на Виксбърг от Федералните войски, телата на много войници са били погребани набързо там, където са загинали. В условията на война било невъзможно те да се препогребат и това се случило едва след края на Гражданската война.

Тогава били ексхумирани останките на триста хиляди войници на войските на Съюза, погребани в южната част, и били препогребани в националните гробища в цялата страна. Кръглите изправени каменни плочи са сложени за обозначаване на гробовете на войниците, чиито имена са известни, а малките квадратни блокове, гравирани само с номер, са поставени върху гробовете на неидентифицираните покойници.

Националното гробище Виксбърг до 1933 година е било под юрисдикцията на Военния департамент, а след това преминало към юрисдикцията на националния военен парк Виксбърг. През 1961 година било обявено, че националното гробище Виксбърг вече е затворено за погребения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати