Площад Таксим в Истанбул

24.09.2012

Площадът Таксим (Taksim Square) е едно от най-популярните места в Истанбул. Спокойно може да се твърди, че в турския град „всички пътища водят към...Таксим“.

Площад Таксим в Истанбул

Някои определят мястото като сърцето на съвременен Истанбул. Той е най-голямата дестинация за шопинг и релакс както за местни, така и за гостите на града. Около него се намират едни от най-добрите и най-луксозни хотели, ресторанти и търговски центрове в цяла Турция.

Мястото се обособява като площад Таксим в самото начало на 19 век. Всъщност „таксим“ означава пункт, съставна част от разклонения, изграждащи водоснабдителната система на града. Именно около такъв „таксим“ възниква и днешният модерен площад, превърнал се в една от основните забележителности на Истанбул.

Съхранен таксим можете да видите в начало на улица Истиклял Кадеси (İstiklal Caddesi), по-популярна като Булевардът на независимостта. Съоръжението представлява каменна постройка, в която има воден резервоар.

Зоната около Истиклял, както може би знаете, е пешеходна. Там можете да откриете разнообразие от барове, нощни клубове, кина. Неслучайно на Тесим площад е оживено 24 часа от денонощието.

Площадът е изключително пополярен и поради още една причина - там се намира републиканският монумент Кумхурийет Анти (Cumhuriyet Anıtı). Паметникът е построен през 1928 г. Издигнат е в чест на създаването на турската република.

Истиклял

Скулпторът на монумента е италианецът Пиетро Каноника. Съоръжението представя Ататюрк – основателя на републиката – като военен деец и държавник. От откриването си до ден днешен паметникът е мястото, където се извършват всички важни държавни церемонии и други официални чествания.

Кумхурийет Анти се намира в началото на улица Истиклял.

Под площад Тексим се намира транспортното съоръжение Тюнел (Tünel), което се счита за втората най-стара подземна форма на придвижване след лондонското метро. Линията функционира от далечната 1875 година.

Незабравимо изживяване е и да се повозите на старинен градски трамвай, който изминава бавно близо двукилометровото разстояние, свързвайки площад Таксим с Галатасарай (Galatasaray) и площад Тюнел (Tünel Square). Тъй като зоната е пешеходна се налага кондукторът силно да бие камбаната, за да освобождава релсите за мини влака. Всеки ден на старинния трамвай се возят над 6 000 души.

На площад Таксим се провеждат и най-мащабните събития на открито. Истанбулският площад е сцена на големи фестивали и паради.

Традиционно новогодишните чествания на града, както и държавните празници се провеждат на Таксим площад. На територията му се намира и небезизвестният културен център Ататюрк (Atatürk Cultural Center), който е инициатор и изпълнител на много културни мероприятия с широк мащаб.

Естествено най-големият площад в града е и честа арена на политически протести и демонстрации. Историята помни и не малко кървави сблъсъци и един самоубийствен атентат през 2010 г. Неправителствените организации също намират своята изява именно там. Това, което се случва на Тексим площад, никога не остава неотразено или некоментирано.

3.9
Общо гласували: 7
5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати