Джамия Йени Ками, Истанбул

24.09.2012
Джамия Йени Ками, Истанбул

Йени Ками (Yeni Camii Mosque) или наричаната още "Новата джамия" е една от най-величествените постройки, съставящи градския пейзаж на Истанбул, Турция.

Религиозният храм се намира в квартала Еминону (Eminonu), на южната страна на залива Златния рог (Golden Horn). Джамията е едно от най-популярните места за посещение в Истанбул.

Не се подвеждайте от названието "новата" джамия. Строежът на свещеното здание започва отдавна - в края на 16 век. Идеята за издигането му е на майката на султан Мехмед III – Валиде Султан Сафийе. Смъртта на владетеля и други събития обаче преустановяват за десетки години завършването на джамията. Готов вид тя придобива почти век по-късно през 1663 г.

Основният купол на джамията се намира на 36 метра височина. Общият брой на всички куполи и полу куполи е 66. Диаметърът на най-големия купол е 17.5 метра. Джамията е изградена по пирамидален модел. Две високи минарета придават величествения облик на свещеното място.

Всяка една от мащабните стени на джамията е дълга 41 метра.

Вътрешността на джамията Йени Ками е изкусно изписана, спрямо религиозните изисквания. Интериорът е съставен от мраморни, златни елементи и разноцветни украси.

Комплексът на джамията се състои от училище, богата библиотека, болница и хамам (турска баня). Както става ясно храмът „обслужва“ не само религиозните, но и културните, социалните и образователни нужди на вярващите.

В големия двор на Йени Ками се намират останките на някои от великите турски владетели – султаните Мехмет IV, Мустафа II, Ахмет III I Махмут I и Валиде.

В отвореното пространство около джамията можете да видите красив орнаментален фонтан.

Жените не се допускат гологлави. На входа на Йени Ками се раздават шалове и пластмасови торбички, в които посетителите да оставят обувките си.

Такса за достъп няма. Все пак от туристите се очаква да направят някакво дарение за храма. Мюсюлманският храм отваря врати в 7 часа сутринта.

Джамията се намира в южния край на мост Галата. Поради тази причина около джамията винаги е динамично и раздвижено. В непосредствена близост до религиозния храм се намират доковете на фериботи и други плавателни съдове.

До джамия Йени Ками е разположен един от най-популярните пазари в Истанбул – Египетският пазар, по-известен още като Пазара на подправките. Той е друга интересна туристическа атракция на града.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати