Арлингтънското Национално гробище

23.11.2013
Арлингтънското военно гробище

Арлингтънското национално гробище (Arlington National Cemetery) е военно гробище, което се намира в Арлингтън, Вирджиния. То е създадено още по времето на Гражданската война на територията на Арлингтън Хауз, имението на семейството на съпругата на генерал Робърт Лий (Robert Lee). Гробището се намира сравнително близо до Пентагона.

Имението Арлингтън Хауз е започнало да се издига през 1802 година. То преминало във владение на Робърт Лий след женитбата му. По това време бъдещият генерал Робърт Лий, който се превърнал в една от най-важните фигури в Гражданската война, бил все още офицер от армията на САЩ.

След като паднал Форт Самтър и започнала Гражданската война, президентът Ейбръхъм Линкълн предложил на Робърт Лий да поеме командването на федералната армия. Лий дълго време се колебаел, като очаквал какво ще е решението на населението на щата Вирджиния. След като Вирджиния официално обявила отделянето си, Робърт Лий анулирал решението си за оттеглянето си в запаса и поел командването на армията.

По онова време военните гробища са се намирали във властта на фронтовите командири. Когато жертвите на войната препълнили всички възможни болници и гробища в околностите на Вашингтон, правителството откупило земите на Арлингтън Хауз да 26 800 долара, за да създаде на това място военно гробище. През 1877 година един от наследниците на фамилията оспорва тази сделка.

Правителството, в знак на почит към военните заслуги на генерала, се съгласява на компромис и земята се връща на Робът Лий. Една година по-късно правителството отново осъществява сделка за закупуването на тази земя, като този път обаче плаща 150 000 долара.

Военното гробище в Арлингтън се простира на почти три квадратни километра и на територията му са погребани на триста хиляди души. Тук спят вечния си сън ветерани от всички войни, в което е участвала страната. Тук са погребани войници от времето на Гражданската война, войници, загинали в Афганистан и Ирак.

Войници, загинали преди Гражданската война са били препогребани на територията на военното гробище в началото на двадесети век. В края на военното гробище се намира и мястото, където са погребани жени, загинали по време на изпълняване на военната си служба.

Арлингтънското военно гробище

На върха на хълм се намира гробът на американския президент Джон Кенеди, неговата съпруга Жаклин Кенеди-Онасис ), и две от децата им. На това място гори вечен огън.

Гробът на неизвестния войник е мястото на погребение на неизвестни войници от различни войни – като се започне от Първата световна война и се завърши с войната във Виетнам.

На територията на Арлингтънското военно гробище са погребани не само участници във войните, но и членове на техните семейства, а също така военни в оставка, президенти, председатели на Върховния съд, носители на държавни награди. На територията на гробището не могат да бъдат погребани лица, извършили престъпление, както и лица, които са били наказани със смъртна присъда или доживотен затвор.

Тази забрана е била въведена, когато се оказало, че един от най-известните терористи в САЩ – Тимъти Маквей има право да бъде погребан на територията на Арлингтънското военно гробище, тъй като е ветеран от американската армия и е бил награждаван с медал.

Тимъти Маквей е бил екзекутиран през 2001 г. за организацията и извършването на терористичния акт в Оклахома сити през 1995 година, в резултат на който загинали 168 души. За да бъде избегнато погребението на Маквей на територията на Арлингтънското военно гробище, е била въведена забраната.

3.8
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати