Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Канеана

Пещерата Канеана

Нина 2Нина 2
Новак
748
Пещерата Канеана

Пещерата Канеана (Kaneana Cave) е изключително красива пещера, която се намира в подножието на вулканична скала край магистралата Фарингтън (Farrington) в Хавай (Hawai). Пещерата Канеана се намира в североизточната част на Оаху (Oahu) и може да бъде достигната лесно посредством магистрала Фарингтън.

Според местните легенди пещерата Канеана е била дълго време укритие за човека-акула Нану (Nanue). Той е познат не само с това име, но и с други имена – Канеана, както и Макуа Чарли (Mаkua Charlie). Затова пещерата е известна не само като Канеана, а също така и с друго име - пещерата Макуа.

Пещерата Канеана

Оттук според местното население човекът-акула управлявал своето водно царство и вършел редица злини. Нану не бил от добрите водни създания. Той бил роден от баща акула и човешка майка, която се влюбила в хищната риба.

Когато за пръв път Нану опитал вкуса на месо, неговата вродена страст към хищническия начин на живот, наследена от баща му, се отключила. Той не можел да живее, без да изяжда хора – това бил за него обичайния начин на живот и хората според него били родени единствено за да му станат вечеря.

Той се превръщал в човек, за да измами жертвите си и да ги вмъкне в пещерата си, където ги изяждал. В пещерата има голям камък, върху който, според местните легенди, човекът-акула оставял жертвите си, преди да ги погълне за вечеря. Според легендата след известно време жителите на Хавай се обединили, за да спрат тормоза и убийствата и да победят човека-акула и успели да го накълцат на парчета.

Векове наред входът към пещерата е бил абсолютно забранен за хората и дори мястото около пещерата се е смятало за пълно табу. Считало се, че който навлезе в свещената земя около пещерата или в нея, е завинаги изгубен и няма шанс да се върне в света на живите. Пещерата Канеана също така е била и дом и убежище за могъщата богиня на акулите.

Пещерата Канеана от векове се смята за едно от най-свещените места на Хавай. Пещерата Канеана е оформена от водата, която е навлизала във вулканичната скала с течение на времето. Според местното население точно това е мястото, където се е зародило човечеството, като излизало от утробата на земната богиня.

Има легенда, според която пещерата се нарича Канеана заради името на бога на съзиданието – Кане (Kane). Хората се раждали в пещерата и излизали на повърхността. Пещерата Канеана от векове е свързана с ритуали и магически обреди и церемонии. Местността около пещерата се смята за изключително свещено място.

Пещерата е висока сто стъпки и дълбока четиристотин и петдесет стъпки. В нея е доста влажно и студено, а е и доста тъмно.

Около пещерата има идеални местенца за риболов, за сърфиране и за разходки, както и кристално чиста вода, подходяща за плуване и гмуркане, която е топла. Около пещерата Канеана е прекрасно място за пикник, а рано сутрин наблизо могат да се видят игрите на делфини. До пещерата се чува монотонно жужене – това е звукът от Лаещите Пясъци (Barking Sands).

В самата пещера има доста тунели, които се отклоняват в различни посоки и съществува доста сериозна опасност да се изгубите и да не могат да ви открият. Затова, ако посещавате пещерата Канеана, не се отклонявайте от основната й част, защото тунелите са все още неизучени и не е ясно накъде водят.

Шансът да ви открият, ако влезете в някой от тунелите и се загубите, не е особено голям, затова е по-добре да не предизвиквате съдбата. Много двойки избират пещерата Канеана, за да отпразнуват с влизането си в нея Свети Валентин или друго важно за тях събитие. За съжаление красотата на пещерата Канеана е доста поразвалена заради многобройните графити по стените й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати