Планината Шаста

08.10.2011
Планината Шаста

Планината Шаста (Mount Shasta) е важен символ за едно сравнително ново религиозно течение през последните няколко десетилетия – това е Ню Ейдж (New age), чиито секти смятат планината Шаста за едно от най-свещените места в целия свят, защото тя е източник на спокойствие и хармония. Също така тя е смятана и за врата към Космоса и вход към петото измерение.

Според вярванията на коренното индианско население планината Шаста е била обитавана от дух, който е царял над всички останали духове и се е наричал Скел (Skell). Планината Шаста е била обитавана от коренното индианско население – това са били племената Шаста (Shasta), Модок (Modoc), Карук (Karuk), Уинту (Wintu) и други индиански племена.

В началото на двадесети век италианските заселници успяват да заложат основите на католицизма. Освен католици, в местността има и будисти, тъй като през 1971 година там е основан будисткият манастир Абатството Шаста (Shasta Abbey). Почитатели на древните ритуали на коренното местно население до ден днешен практикуват тези ритуали в планината Шаста.

Според някои легенди в планината са се криели лемурийците и там някъде е имало тайно лемурийско селище, за което дори е издаден научен труд.

Още отпреди преди новата ера северната част на планината Шаста е била винаги обитаема от хора. В тази част на планината са намирани археологически находки, които свидетелстват за жилищни постройки на американските индианци на възраст около девет хиляди години.

Планината Шаста се намира на около шестдесет мили на юг от границата на Калифорния (California) и Орегон (Oregon). Планината е висока над три хиляди метра и от геологична гледна точка тя е стратовулкан с четири конуса. Планината Шаста е част от каскадните планини (Cascade Range) в северна Калифорния и се смята за една от най-красивите планини в света.

В превод „шаста” означава чист, бял и вероятно думата идва от първите руски заселници в Калифорния. Планината Шаста не е свързана с други близки планини. Когато денят е безоблачен, планината може да се види от разстояние над сто и петдесет мили.

Планината Шаста често е източник на вдъхновение за много поети и писатели от цял свят. Президентът на САЩ Теодор Рузвелт (Theodore Roosevelt) също е бил запленен от величествената гледка на планината Шаста, което го вдъхновило да каже следните думи: „Мисля, че сумрачните светлини на планината Шаста са една от най-грандиозните гледки, на които някога съм бил свидетел”.

Планината Шаста в Калифорния

Планината Шаста има седем глетчера, като четири от тях са най-големи – това са Уитни, Болът, Холтъм и Уинтън (Whitney, Bolam, Hotlum, and Wintun). Те се спускат от над три хиляди метра височина.

Много катерачи от цял свят се опитват да премерят сили с планината Шаста, като това става най-вече от април до октомври, но има някои смелчаци, които се катерят и през зимата. Някои участъци от катеренето са рискови, но това не спира ентусиазма на катерачите.

Любителите на ски-спусканията обожават планината Шаста. Тук има места както за опитни скиори, така и за лаици в тази област. Планината Шаста е изригвала на всеки осемстотин години, а през последните четири хиляди години това е ставало на всеки шестстотин години. Последното регистрирано изригване е отбелязано преди двеста години. Планината Шаста може да изригне не само с вулканична пепел, но и с лава.

Смята се, че планината Шаста е вулкан, който в момента е заспал, но със сигурност ще изригне отново, без да може да се предвиди точната дата на изригване, но най-вероятно тя ще е след много време – не по-рано от няколкостотин години.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати