Базилика на Националната Светиня

01.11.2012

Базиликата на Националната Светиня на непорочното зачатие (Basilica of the National Shrine of the immaculate conception) се намира във Вашингтон (Washington).

Базилика на Националната Светиня

През 1846 година вестник, издаван в Масачузетс (Massachusetts) публикувал статия за предстоящото изграждане на великолепна католическа църква, която ще се издигне във Вашингтон по подобие на великите катедрали на Стария свят. Оттогава насам през последвалите векове американските католици са построили храмове, които могат да съперничат по красота и величественост на тези от Европа – и не само по размер, но също така и по архитектура, история, изкуство и наследство.

Базиликата на Националната светиня на непорочното зачатие е посветена на Божията майка Дева Мария. Тя съдържа над седемдесет параклиса, които са свързани с хората, които са дарили щедри суми за построяването им, и традиции, които са част от мозайката на великата американска нация и представлява истинска американска католическа църква. Това е най-голямата католическа църква в САЩ, а също така е и осмата по големина религиозна постройка в целия свят. Базиликата на Националната светиня на непорочното зачатие е и най-високата сграда във Вашингтон.

Всяка година тук пристигат от цял свят над един милион пилигрими, за да видят с очите си това чудо на архитектурата и да се докоснат до част от историята на американската католическа духовност. Тази сграда е патронната католическа църква на САЩ. Това е свързано с факта, че още през 1847 година папа Пий Девети (Pope Pius IX) е обявил непорочното зачатие на Дева Мария за патрон на САЩ.

Строежът на базиликата на Националната светиня на непорочното зачатие е бил започнат през 1920 година и е завършила едва през 1959 година. През 1913 година епископ Томас Джоузеф Шаън (Thomas Joseph Shahan) отправил апел към папа Пий Десети (Pope Pius X), в който предлагал изграждането на сграда, посветена на Националната светиня на непорочното зачатие, която да се намира в столицата на страната.

Епископът получил не само подкрепата на папата, но също така и неговата финансова подкрепа, която се изразявала в четиристотин долара. След завръщането си в САЩ епископ Шаън вдъхновил борда на католическия университет на Америка (Catholic University of America) да дари земя за изграждането на църквата в югоизточния ъгъл на кампуса.

Епископът писал и апел за събиране на средства за изграждане на базиликата, който бил разпространен из цялата страна. Той дори дал редица идеи за архитектурата на сградата. Вместо традиционния готически стил той настоявал за романско-византийски стил в изграждането на базиликата.

Епископът така и не доживял да види сбъдната мечтата си докрай, тъй като се споминал през 1932 година. Тялото му е погребано на територията на базиликата.

Базиликата на Националната светиня на непорочното зачатие не може да се похвали със собствена енория, но тя служи както на университета, така и на много различни организации на църквата в цялата страна. В сградата могат да седнат едновременно над две хиляди души.

Интериорът на базиликата на Националната светиня на непорочното зачатие е изпипан в гръцки стил. Вътрешността на сградата е изпъстрена с много разноцветни мозайки, които напомнят за венецианските. Те дават представа за американския поглед върху традиционните католически изображения. В сградата се намира една от най-големите мозайки в цял свят с размери 3600 квадратни метра. Тя изобразява Исус Христос в образа на Панкратора – това е традиционно изображение за храмовете в източния християнски свят. Таваните са украсени с огромни керамични медальони.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати