Цермат

Новак
122
Цермат

Цермат (Zermatt) е едно от най-живописните планински кътчета в Швейцария. Курортът се намира в южната част на кантона Вале (Valais). Надморската му височина е 1620 метра.

Над града величествено се извисява алпийският връх Матерхорн, висок 4 478 метра. Той е и най-голямата природна забележителност, намираща се в близост до Цермат. Планинското възвишение е най-известният връх в Швейцария.

Уникалният скален блок с пирамидална форма се е извайвал повече от 50 милиона години. Той е образуван от сблъсъка на континентите Африка и Европа. Целогодишно върхът е обгърнат от снегове и труднопроходими ледници. Неслучайно той е и един от най-късно покорените планински възвишения. За жалост много от алпинистите не успяват да покорят Матерхорн. Годишно около 15 души загиват в опита си да атакуват отвесното планинско възвишение. Около 2 000 обаче успяват.

Матерхорн е само един от четирихилядниците, заобикалящи швейцарското селище.

Градчето се е сгушено между върховете на най-високите швейцарски планини. В близост се намира още и най-високият връх в Швейцария – Дюфур (Dufour). Планинският масив е висок 4 643 метра и определя границата между Швейцария и Италия.

Цермат се намира само на 10 километра от забележителния проход Теодул Пас (Theodul Pass) – планинско възвишение, издигащо се на 3 292 метра. Проходът свързва двете съседни държави (Швейцария и Италия). Крайната дестинация на маршрута е италианското село Брьой-Червиня.

Швейцарското селище има над пет вековна история. В превод името Цермат означава в долината.

През Цермат красиво лъкатуши река Матервиспа. Водите ѝ се захранват от втория по големина алпийски ледник Горнер.

Интересна подробност е, че в алпийския курорт Цермат придвижването с автомобили е забранено. До там се стига по асвалтиран път, но местни и гости оставят колите си на големи паркинги по време на престоя си в градчето. За транспорт в употреба могат да влязат само електромобили.

Цермат, Швейцария
Снимка: Alpine Guru

Около Цермат има изградени удобни и разнообразни модерни съоръжения за въжен транспорт както за туристите, така и за скиорите. От кабинките се разкрива незабравима панорама към заобикалящите природни красоти.

В Цермат туристите могат да открият освен превъзходни пейзажи и богато разнообразие от хотели, стари планински къщи и църкви, както и немалко ресторанти. В града има още много барове и места за забавление. Предградията Стайнмате и Винкелматен са запазена територия за едни от най-шумните и атрактивни партита в Швейцария.

За туристите има и специално организирани програми, благодарение на които те имат възможността да се запознаят с местната култура, кулинария, музика и танци.

Пистите в швейцарския курорт са истинско бижу. Общата им площ е приблизително 1 000 километра. Около Цермат има 60 ски писти. Терените се намират на надморска височина, варираща от 3900 до 1620 м. В алпийския курорт има и крос кънтри трасета (60 км), както и два парка, където почитателите на свободния тип ски каране могат да се спускат.

Най-подходящи за посещение на Цермат са месеците февруари и март. От юли до октомври също е добър вариант за незабравима екскурзия до швейцарското селище.

До Цермат може да се стигне от Горнергат чрез незабравимо пътуване с железница, преминаваща през високи и живописни части на Пенинските Алпи. Другият вариант за придвижване до Цермат е от градовете Бриг и Теш.

Цермат се намира на 241 км източно от Женева.

Населението на града е около 5 800 души. Голяма част от тях са германоговорящи. Целогодишно обаче селището е много населено с туристи, представители на различни култури. Причина за това са както добрите условия за зимни спортове, така и голямата популярност и атрактивност на региона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати