Байкушева мура

Новак
122
Байкушевата мура
Снимка: Valery VALAZ

Байкушевата мура е сред най-старите дървета в България и едно от най-възрастните растения на планетата. Намира се северната част в красивата планина Пирин.

Уникалната природна забележителност носи името на своя откривател – Константин Байкушев. През далечната 1897 година той е първият лесовъд, който открива и описва характеристиките на величествената черна мура.

Байкушевата мура е на повече от 1 300 години. Приблизително същата е и възрастта на България. В страната Байкушевата мура е второто най-възрастно дърво след 1665 - годишния Гранитски дъб, намиращ се в село Гранит, Стара Загора. По възраст след тях в световен план се нареждат 3-4 хиляди годишните калифорнийски секвои.

През хилядолетната си история Байкушевата мура е достигнала до внушителни размери. Въпреки, че в района е имало опустошителен пожар, многовековното растение е успяло да оцелее.

Обиколката на дървото е 2.8 метра, диаметърът му е 2.2 метра. На височина достига до 26 метра. Туристите разказват, че за да се обгърне ствола на дървото, са необходими поне шестима едри мъже.

Мурата е вечнозелено иглолистно дърво от семейство борови. Този вид дървета виреят само на височина от 1000 до 2100 метра. Черната мура, каквото е и Байкушевото дърво, е двуиглен бор с твърди игли. Освен в Пирин черни мури могат да бъдат открити и в граничната планина Славянка.

Пространството около Байкушевата мура е обградено с ниски дървени съоръжения. Грижата за дървото, връстник на държавата, е поета от местната община Банско, както и от немалко природозащитни организации.

Около уникалната забележителност се намира и близо половин вековен паметник на трима загинали български алпинисти.

Байкушева мура
Снимка: jorogm

Байкушевата мура се намира на 1 930 метра надморска височина в Национален парк Пирин. Най-близките обекти до нея са хижа Бъндерица, намираща се на 300 метра от природната забележителност и на 1810 м надморска височина. Тя е разположена вдясно от асфалтирания планински път.

Тази хижа е построена от лесовъда Байкушев. Основното ѝ предназначение е било сушилня за семена от черна мура. Днес тя приютява туристи, поели към Байкушевата мура и живописните възвишения на Пирин.

В близост до хилядолетното дърво се намира и хижа Вихрен. Тя е изходен пункт както за Байкушевата мура, така и за Кончето и заслон Тевно езеро.

Близо до нея се намира живописен равен планински терен, който е изключително подходящ за къмпингуване и пикник. До там се стига по асфалтиран път.

Най-близкият град до Байкушевата мура е Банско, намиращ се на 15 километра от изключителната природна забележителност. От там има организиран транспорт именно до Байкушевата мура. Алтернатива е и да стигнете пеш до нея. Разходката ще ви отнеме не повече от 4 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати