Планината на суеверието

14.12.2011
Планината на суеверието

Планините на суеверието (Superstition mountains) се намират в Аризона. Най-голямата от тях е Планината на суеверието и на изток от нея има голяма ерозия, която играе сериозна роля в местната тайнствена легенда за златната мина на изгубения холандец.

Откъм северната страна на Планината на суеверието се намира каньонът Пералта (Peralta Canyon), където се вие прочут туристически маршрут, който води до Фриймонт Седъл (Freemont Saddle), откъдето пък се отваря великолепна гледка към Уивърс Нийдъл (Weaver’s Needle). Друга популярна дестинация за катерене е Майнърс Нийдъл (Miner’s Needle).

Планината на суеверието плаши някои туристи със своя пустинен климат, който през лятото предлага високи температури и липса на достатъчно водни ресурси. Въпреки това тук има голямо количество пътечки за катерене, сред които най-популярната е Пералта Трейлхед (Peralta Trailhead).

Паркът на изгубения холандец, който се намира в западната част на Планината на суеверието, предлага великолепни гледки.

Планината на суеверието в Аризона

Името на Планините на суеверието се е появило заради легендите на индианците Пима (Pima). Някои апачи вярвали, че дупката в Планината на суеверието е проход към подземния свят, който се намирал под Планините на суеверието.

Целият район е изпълнен с древни пещери и места, където са живеели древните индианци, като тяхното присъствие личи по много факти. Все още не е изяснено кои са били хората, които са обитавали тези пещери – дали са били индианците Саладо (Salado) или Холокам (Hohokam). По-късно индианците Пима и апачите са обитавали този район. Самото име на апачите е тясно свързано с Планините на суеверието.

През 1840 година северномексиканската фамилия Пералта открила богата златна мина в Планините на суеверието. Тяхната последна експедиция с цел изкарване на златото в Мексико се случила през 1848 година. Според легендата тази експедиция била атакувана от апачите и всички от фамилията били избити с изключение на двама души от фамилията Пералта, които успели да избягат в Мексико. Районът, в който е станало избиването на хората от експедицията, е известен като Земите на Клането (Massacre Grounds).

Много малко хора са знаели точното местонахождение на златната мина, броят на работниците в нея е бил ограничен. Много карти са оцелели през годините, само за да бъдат изгубени завинаги. Хората, които твърдели, че са открили местонахождението на мината на Пералта, не могли да се върнат оттам или пък някакво нещастие им се случвало, преди да стигнат до легендарната мина.

Легендата за златната мина на изгубения холандец разказва, че германският имигрант на име Якоб Валцер (Jacob Walzer) открил прочутата мина на Пералта. Валцер и неговият партньор Якоб Вайзер (Jacob Weiser) работили здраво в мината и успели да скрият част от златото някъде в Планината на суеверието.

Вайзер бил убит, най-вероятно от апачи или от самия Валцер. Валцер се преместил във Финикс заради влошеното си здраве и умрял през 1891 година. Той описал местонахождението на мината на свой съсед, който се грижил за него до смъртта му. Но никой не успял да открие златната мина на изгубения холандец.

4
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати