Ню Йорк Стейт Кепитъл

Нина 2Нина 2
Новак
748
Ню Йорк Стейт Кепитъл

Ню Йорк Стейт Кепитъл (New York State Capitol) е разкошна сграда в щата Ню Йорк, образец на висш пилотаж в архитектурното изкуство. Тя се намира в столицата на щата Ню Йорк – Олбъни (Albany) и е сградата, където се намира законодателната власт на Ню Йорк. Строителството на сградата е струвало двадесет и пет милиона долара и се смята за най-скъпата правителствена сграда, изградена по времето, когато е била построена.

Ню Йорк Стейт Кепитъл е завършена окончателно през 1899 година и е историческа забележителност на САЩ. Строителството й е започнало през 1867 година. Тя станала обект на много спорове от страна законодателните органи, тъй като разходите за построяването й постоянно нараствали спрямо предварително определената за това цена.

Ню Йорк Стейт Кепитъл е висока шестедест и седем метра. Под сградата има тунели, които я свързват с друга сграда – Алфред Смит Билдинг (Alfred Smith Building). В сградата има и великолепни картини, нарисувани върху стените от художника Уилям Хънт (William Hunt).

Те са гигантски, големи по четиридесет и пет стъпки всяка, но са скрити под допълнителни окачени тавани, чиято цел е да укрепят оригиналните тавани на сградата, които се оказали не съвсем стабилни. Така картините останали над окачените тавани. За следващи творения от страна на Хънт нямало достатъчно пари, затова творецът не бил ангажиран за следваща работа по украсата на интериора на сградата.

Ню Йорк Стейт Кепитъл е трета по брой сграда, предназначена за целта, която изпълнява – да е капитолийската сграда на щата. За много кратко време е била използвана малка сграда в Кингстън (Kingston), а след това е била използвана сграда в Кохоуз (Cohoes).

Цели три архитекторски екипа били включени в работата по създаването на тази величествена сграда, която по външен вид прилича на истински дворец. По време на построяването на Ню Йорк Стейт Кепитъл са работели известни архитекти като Томас Фулър (Thomas Fuller), Айзък Пери (Isaac Perry), Леополд Айдлиц (Leopold Eidlitz), както и Хенри Хобсън Ричардсън (Henry Hobson Richardson). Заедно обаче са работили само Айдлиц и Ричардсън, другите двама архитекти са били ангажирани поотделно по различно време.

Романски и неокласически архитектурен стил е избран за направата на приземния етаж на великолепната сграда. Двата етажа, изградени над него, са създадени в традициите на ренесансовия класицизъм, който ярко се откроява с обилното си количество светлина. Четвъртият етаж, както и покривът, са изградени в романски стил, пречупен през призмата на викторианските традиции.

Ню Йорк Стейт Кепитъл е образец за архитектурно съвършенство въпреки различните стилове, използвани за изграждането на отделните етажи на сградата, което се дължи на смяната на архитектите, които са работели по строежа. Смята се, че последният етаж на сградата е силно повлиян от френска сграда, която е служела за хотел.

Кулата, както и куполът на сградата не са завършени, тъй като преди да бъдат окончателно построени, станало ясно след редица изчисления, че теглото на самата сграда е толкова голямо, че има доста сериозна опасност цялата сграда да се свлече.

За да бъде спряно това постепенно свличане, което би причинило огромни щети, е било изградено голямо външно стълбище откъм източната страна. Стълбището е дълго петдесет и един метра и неговата цел е да добави стабилност в постройката с цел безопасността на хората. Ню Йорк Стейт Кепитъл е десетата щатска сграда, която няма купол върху покрива. За направата на външната фасада на сградата е използван висококачествен бял гранит от Мейн (Мaine). За облицовката на сградата е използван и прекрасен мрамор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати