Национален мемориал Федерал Хол

08.09.2011

Националният мемориал Федерал Хол (Federal Hall National Memorial) се намира в Ню Йорк и се смята с право за родното място на американското правителство.

В тази величествена сграда, разположена на Уолстрийт (Wall Street), Джордж Вашингтон е поел ръководството на Съединените Американски Щати, като първият президент на страната. Днес сградата е музей и мемориал в чест на първия президент на Съединените Американски Щати.

Национален Мемориал Федерал Хол

Федерал Хол е построен през 1700-тната година. Тогава сградата е носела името Ню Йорк Сити Хол (New York's City Hall). След това тя е била първата капитолийска сграда на Съединените Американски Щати. Това е мястото на инагурацията на първия президент на страната. През 1812 година сградата е била срината до основи. Част от терасата, на която президентът Джордж Вашингтон е приел инагурацията, е запазена и може да се види от посетителите.

На мястото на старата сграда била построена съвременната сграда, известна днес като Национален мемориал Федерал Хол. След построяването си тя служила като подземен трезор. Съвременната сграда, която е една от малкото оцелели сгради, построени в класическите архитектурни традиции, била място, където милиони долари в злато и сребро били пазени строго. Това продължило до 1920 година, когато Банката на Федералния резерв (Federal Reserve Bank) променила местоположението на подземния трезор.

След американската революция Ню Йорк Сити Хол е служел като място за събиране на Конгреса на Съединените Щати – от 1785 година до 1789 година. През 1788 година сградата била префасонирана и разширена под надзора на Пиер Шарл Ленфан (Pierre Charles L'Enfant). Той бил избран на по-късен етап от президента Джордж Вашингтон да проектира капитолийски град край река Потомак (Potomac River).

Така се появил първият пример за архитектура във федерален стил на територията на Съединените Щати. Сградата била преименувана на Федерал Хол през 1789 година. На четвърти март 1789 година тук се е събрал първият американски Конгрес, за да избере новото федерално правителство и първото, което направили конгресмените, било да преброят гласовете, с които Джордж Вашингтон бил избрал за първия президент на Съединените Американски Щати.

Сградата впечатлява с величествените си дорийски колони, които са в предната част. Те са по дизайн на Итиъл Таун (Ithiel Town) и Александър Джаксън Дейвис (Alexander Jackson Davis) и напомнят колоните на Партенона (Parthenon). Те символизират демокрацията, характерна за Гърция.

Куполообразният таван по дизайн на Джон Фрейзи символизира икономическата мощ на Римската империя. Пред входа на сградата се издига бронзова статуя на Джордж Вашингтон, дело на Джон Куинси Адамс Уорд (John Quincy Adams Ward). Статуята е направена през 1882 година и отбелязва мястото, където е била проведена инагурацията на президента Джордж Вашингтон.

През 1920 година паднала бомба на Уолстрийт, в резултат на което били убити тридесет и осем човека, а други четиристотин били ранени. Срадата Федерал Хол устояла на бомбата. Известна е снимката от този момент, която представя хаоса и разрухата на улицата, а над всичко това се възвисява непокътнатата статуя на президента Джордж Вашингтон. През 1955 година сградата получила статут на национален мемориал. На територията на сградата има различни интересни изложби, сред които и такава, посветена на свободата на словото. В галерията, която представя инагурацията на Джордж Вашингтон, е изложена Библията, над която той се е заклел.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати