Аспровалта

Новак
122
Аспровалта плаж

Гръцкото курортно селище Аспровалта (Asprovaltа) се намира на северозападния бряг на Орфанския залив. Чистите води на Егейско море привличат стотици хиляди туристи в живописното курортно селище. Възвишенията на Богданската планина придават неповторим колорит на курорта. Селцето се слави с красивите си плажове, заобиколени от вечнозелени гори с девствена растителност.

Аспровалта е един от най-посещаваните курорти в Северна Гърция. В превод от гръцки името на селището означава „бяла долина“. Самото селище е изпъстрено с много зеленина и уютни бели къщи.

Аспровалта разполага с разнообразие от китни хотели и къщи за гости. Селцето предлага и богат избор от таверни, рибни ресторанти, бузуки барове и други заведения за хапване и забавления. Аспровалта все по-често се разпознава като дестинация за семейна ваканция. Цените в гръцкото селище са по-ниски от тези на островите в Халкидики. Чадърите и шезлонгите по плажа не се заплащат.

Плажът на Аспровалта

Бреговата ивица на курортното селище е наградена със син флаг. Европейският Син флаг е екологична награда, която се дава на местни общини и техните партньори за вземане на мерки за осигуряване на чисти и безопасни плажове и яхтени пристанища.

Плажната ивица на Аспровалта е дълга около седем километра, снабдена е с душове, съблекални, възможности за водни и плажни спортове. Инфраструктурата около бреговата ивица е добре устроена, крайбрежната алея е наситена с пейки и фонтани. Има и обособени детски площадки. Постоянните жители на селището са около 3 000 души.

Местните власти се грижат за опазването на природата в региона чрез създаването на защитени паркове. В покрайнините на Аспровалта се намира Паркът за природно възстановяване, който е дом на много защитени растения и животни.

Около възвишенията на Богданската планина се намира манастирът „Св. Георги“. Храмът датира от втората половина на XVI век. Светата обител е притегателен център за много туристи. Най-голямата ценност на храма е иконата на Св. Георги, създадена през XVI–XVII век. Тя е донесена от бежанци от Мала Азия.

Около Аспровалта могат да се посетят още две исторически забележителности – местност с останките от древно укрепление в област Македония, както и селището Врасна.

В самото курортно селище можете да посетите интересния Етнографски музей, пресъздаващ бита и културата на жителите на Аспровалта.

Около Аспровалта се намира атрактивен къмпинг, отворен за летовници от началото на юни до края на септември.

Девствената природа около Аспровалта е подходяща за излети, планински преходи, колоездене и конна езда.

Аспровалта отстои на 80 километра от град Кавала, на около 40 км от Солун. От градовете Серес и Драма до Аспровалта се стига за един час по международния път Е75.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати