Капитолият на Илинойс в Спрингфийлд

10.10.2011
Капитолият в Спрингфийлд

Капитолият на Илинойс (Illinois State Capitol) се намира в Спрингфийлд (Springfield), щата Илинойс. Сградата служи за законодателни институции. Тази сграда е шестата поред капитолийска сграда на щата.

Съвременната капитолийска сграда е създадена по традициите на френския ренесанс. За дизайна на сградата били наети архитекти от компанията Cochrane and Garnsey. Строежът на сградата започнал през 1869 година и бил окончателно завършен само четири години по-късно. Построяването на сградата струвало четири и половина милиона долара.

Красивият купол на сградата е покрит с цинк, който създава усещането за сребро. Вътрешната част на купола е украсена със специален фриз, който наподобява бронз и пресъздава различни сцени от историята на щата. Сградата се извисява на над триста и шестдесет стъпки височина. Тя е най-високата капитолийска сграда, която не е небостъргач, като дори достига височината на капитолийската сграда на Съединените щати, която е във Вашингтон.

Самият купол на сградата е широк двадесет и осем метра. Съществува специален статут, според който не се позволява да се строят сгради, които да са по-високи от капитолийската сграда. Самата капитолийска сграда е оформена като кръст, който сочи посоките на света.Когато сградата била построена, в нея били задействани механизми, предвиждащи бъдещето използване на асансьори. Това се случило едва през 1887 година. Първоначално се използвали асансьори, задвижвани с водна струя, но през 1939 година те били заменени от електрически асансьори – което струвало тридесет хиляди долара.

Първата капитолийска сграда на щата била изградена през 1809 година в Каскейския (Кasкaskia). Това е град, който бил основан от французи сто години преди построяването на капитолийската сграда. Тя представлявала двеутажна сграда, която се давала под наем от щата срещу четири долара дневен наем. Сградата изгоряла напълно през 1824 година.

Следващата сграда била изградена във Вандейлия (Vandalia). През двадесетте години на деветнадесети век тя служела като капитолий. Третата сграда била изградена за сумата от петнадесет хиляди долара отново във Вандейлия.

Капитолият на Илинойс, САЩ

След това възникнали предложения сградата да се премести на друго място. През 1883 година жителите на щата гласували за преместването на сградата. Победител в надпреварата станал град Алтън (Alton). Вотът обаче бил обявен за недействителен. През 1836 година млад адвокат, който се казвал Ейбръхъм Линкълн (Abraham Lincoln) поел заедно със свои млади колеги задвижването на преместването на сградата в град Спрингфийлд.

Тогава третата сграда била разрушена и на нейно място възникнала четвърта сграда, като сумата за строежа й била шестнадесет хиляди долара. Правели се всички усилия, за да се задържи капитолийската сграда във Вандейлия.

През 1837 година било решено сградата да бъде преместена в Спрингфийлд. Строежът отнел доста време и през 1853 година сградата била завършена срещу сумата от двеста и шестдесет хиляди долара. Сградата била в традициите на гръцкия стил.

Петата капитолийска сграда се свързва изцяло с Ейбръхъм Линкълн. Това е сградата, където той е оспорвал решения на Върховния съд на Илинойс. Тук е и мястото, където той бил положен след убийството му на четвърти май 1865 година.

Петата поред капитолийска сграда постепенно се оказала тясна за нуждите на щата. През 1867 година било решено да бъде построена нова, по-голяма сграда. През 1868 година започнал строежът на сградата, а старата била превърната в окръжен съд. След 1961 година тя била призната за историческа забележителност.

2.6
Общо гласували: 5
5 0
4 1
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати