Капитолият на Минесота в Сейнт Пол

11.10.2011
Капитолият на Минесота в Сейнт Пол

Капитолият на Минесота (Minnesota State Capitol) се намира в столицата на щата Минесота – Сейнт Пол. В сградата се намират Сенатът на Минесота, много законодателни институции, както и кабинетът на губернатора. В сградата се намира и Върховният съд на Минесота.

Около цялата сграда има много красиви монументи. Сградата е по дизайн на архитекта Кас Гилбърт (Cass Gilbert). Тя е изградена по модела на базиликата Сан Пиетро (San Pietro) в Рим.

Куполът е от мрамор и е вторият по големина в цял свят след купола на базиликата Сан Пиетро. Той е укрепен със специални стоманени колони, които изключват възможността куполът да се напука. В изградането на купола е бил използван специален камък, който индианците са използвали едно време, за да създадат своите лули на мира. Това архитектът е направил от уважение към индианците, които са живеели на територията на Минесота много преди да се появят европейците.

Строежът на сградата започнал през 1896 година. Капитолийската сграда е изградена срещу четири и половина милиона долара в началото на двадесети век. Днес стойността й се изчислява на четиристотин милиона долара.

Тя била окончателно завършена през 1905 година. Съвременната капитолийска сграда е третата поред. Първата капитолийска сграда е била унищожена от пожар, възникнал през 1881 година. Втората била построена през 1883 година, но веднага след това станало ясно, че тя е прекалено малка за нуждите на щата. Затова се стигнало до построяването на настоящата сграда.

Откъм южния край на сградата е разположена композиция от скулптури, създадена от Дениъл Честър Френч (Daniel Chester French) и Едуърд Кларк Потър (Edward Clark Potter). Композицията се нарича Прогресът на щата. Тя представлява четири коня, които символизират стихиите – земята, водата, огъня и вятъра. Жената, която ги управлява, символизира цивилизацията, а мъжът до нея е символ на просперирането.

Сейнт Пол - Капитолият на Минесота

Статуята била покрита със злато, но през 1995 година се наложило да се реставрира и златото да се подмени.

Мотото на щата е Звездата на Севера. Затова в капитолийската сграда е изобразена звездата на Севера и отдолу има надпис на френски, който уточнява каква е тази звезда и повтаря мотото на щата.

Над Кабинета на представителите на властта се издига статуя, наречена Лейди Минесота. Тя е с двама пионери, които вървят до нея. От другата й страна е застанал индиански вожд. Тя държи книга в ръцете си, върху която са изписани датите на основаването на територията на Минесота и признаването на Минесота за щат.

През голяма част от годината сградата е с отворени врати за всеки, който иска да я разгледа като историческа забележителност. Сградата е украсена с портрети на щатските губернатори и със знамена, които са били превзети от Минесота по време на гражданската война.

В ротондата на сградата има различни мемориали, които представляват статуи. Това са мемориалът на Уилям Джей Колвил (William J. Colvill Memorial), мемориалът на Джеймс Шилдс (James Shields Memorial), мемориалът на Джон Би Сенбърн (John B. Sanborn Memorial) и мемориалът на Александър Уилкин (Alexander Wilkin Memorial).

Около сградата има монументи и мемориали. Това са мемориалът на Кнут Нелсън (Knute Nelson Memorial), мемориалът на Джон Албърт Джонсън (John Albert Johnson Memorial), мемориалът на Флойд Би Олсън (Floyd B. Olson Memorial), мемориалът на Чарлз Линдбърг (Charles Lindbergh Memorial), мемориал на ветераните на Минесота от войната във Виетнам (Minnesota Vietnam Veteran's Memorial), мемориал на Корейската война (Minnesota Korean War Memorial), мемориал на офицерите на мира (Peace Officers Memorial), мемориал на Рой Уилкинс (Roy Wilkins Memorial), монумент на Христофор Колумб (Christopher Columbus Monument), монументът на живите (Monument to the Living).

3
Общо гласували: 2
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати