Храмът Света Неделя в Батак

10.10.2011
Храмът Света Неделя в Батак

Храмът Света Неделя се намира в град Батак, който е разположен по склона на Баташката Планина, която се намира в Западните Родопи. Той се намира на тридесет и шест километра от Пазарджик.

Батак става известен в цял свят през 1876 година – тогава през месец май в него се разиграва страшна трагедия, която отнема живота на почти всички хора в Батак. Тази трагедия разтърсва цяла Европа и целия свят. В продължение на две седмици населението на Батак, което е било шест хиляди души, води неравна битка с огромна турска войска.

След трагедията, известна като Баташкото клане, всички къщи са изгорени до основи. Църквата Света Неделя също е изпепелена. Днес тя е превърната в музей, който е свидетелство за това колко силна може да е вярата.

В двора на Света Неделя в Батак

Църквата е построена през 1813 година, тъй като старата е станала вече прекалено тясна за желаещите да се молят. Църквата е приличала на крепост, отвсякъде е била оградена с високи стени от камък. Тя е била построена с усилието на цялото селище само за седемдесет и пет дни. Това било условието на пловдивския паша, за да разреши строежа на църквата – тя да бъде издигната за по-малко от три месеца.

Сред първите духовни служители, служили в църквата Света Неделя, са Нейчо Паунов и Димитър Паунов, както и Петър Попилиев. В църквата Света Неделя се е служело на църковнославянски език и проповедите винаги се изнасяли на български език. Тъй като Рилският манастир е покровителствал църквата в Батак, тя се е смятала за самостоятелна и независима.

В храм-паметник Света Неделя в Батак

По време на подготовката за Априлското въстание, свещеници в църквата Света Неделя са били отец Нейчо и отец Петър. След като Батак пада, отец Нейчо е обезглавен, като преди това и седемте му дъщери са посечени една след друга пред очите му, за да бъде склонен да премине към мюсюлманската вяра. Отец Нейчо обаче отказва и след като вижда всички зверства, на които е подложено семейството му, също е убит. След време синът му Тодор, който е член на баташкия революционен комитет, става свещеник на мястото на загиналия си баща.

По време на Баташкото клане са избите над три хиляди души, като сред тях и деца. Някои от майките държали пред себе си децата си, за да бъдат посечени първо те и да са сигурни, че те няма да бъдат превърнати насила в мюсюлмани. След като са избити повече от половината батакчани, много от жените, децата и старите хора успяват да влязат в църквата и да залостят вратите й. В нея влизат четири-пет пъти повече хора, отколкото тя е в състояние да побере, което предизвиква смърт от задушаване на много от децата.

Голяма част от хората остават пред вратите на църквата, защото за тях няма място. Те са убити веднага, а след това ордите в продължение на три дни пускат вътре кошери с пчели и запалени парцали, за да бъдат по-ужасни мъченията на затворените без вода и храна над две хиляди души вътре. Тъй като нямало никаква вода, майките били принудени да дават на бебетата кръвта на убитите. По съвет на един старец жените започнали с нокти да копаят земята в църквата, за да стигнат до вода, но така и не успели.

Костница със кости от Баташкото клане през 1876

След третото денонощие тези, които останали живи, излезли, за да потърсят спасение, но намерили само смъртта си.

Единственото, което спасява цялата църква от изпепеляване, е това, че е направена от камък. Изгарят само дърворезбите и дъбовите масивни врати, които са успели да удържат турските орди, но не успява да запази живота на хората в нея. Днес в нея могат да се видят костите на убитите мъже, жени и деца. Те са били изгорени вътре – живите заедно с мъртвите, възрастни и деца на различна възраст.

След Освобождението от османско робство църквата Света Неделя не се използва за богослужение, а се превръща в паметник на загиналите заради вярата. През 1995 година църквата Света Неделя се превръща в държавен музей.

Храмът Света Неделя в Батак е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.8
Общо гласували: 14
5 4
4 4
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати