Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Язовир Веринско

Язовир Веринско

Нина 2Нина 2
Новак
748
Язовир Веринско - село Веринско

Язовир Веринско се намира до село Веринско, което е разположено в Западна България. Веринско се намира в Софийска област, на територията на община Ихтиман. Селото е живописно разположено в планински район. Земята е благодатна за обработване и плодородна, тъй като е добре напоявана от голямото количество подпочвени води.

Село Веринско се намира на четиридесет километра разстояние от София. Близо до селото се намира жп гара Веринско, до която има редовен превоз с влак. Районът около село Веринско, чието старо наименование е Карнар и Чемшадиново, е известен с многото гъби, които привличат гъбари от столицата. Тук се намират големи количества сърнели, горски печурки, пачи крак, манатарки и рижики. Ако отивате на язовира, подгответе се с топли дрехи, тъй като дори през лятото край него става хладно вечерно време.

Язовир Веринско е известен и с имената Бозалан, както и Бакърдере. Той е едно от най- привлекателните места за рибарите от столицата и околностите, тъй като в него има много риба. За добрия риболов на язовира обаче се налага да се отиде много рано или да се лови риба през нощта, тъй като се събират прекалено много рибари с палатки и каравани с целите си семейства. Това плаши рибата и прави улова доста труден, което е допълнително предизвикателство, но силно изнервя запалените рибари. Въпреки това при повече настойчивост и липса на сън е възможно да се върнете с доста голям улов вкъщи.

В язовир Веринско може да се хванат различни видове риби. Тук има изобилие от бял толстолоб, червеноперка, каракуда, шаран, костур и уклей. Една от най-интересните риби в язовир Веринско е слънчевата риба, която достига почти до един килограм. Тя е разпространена предимно в САЩ, но я има и в България.

Язовир Веринско

Слънчевата риба е известна с това, че се храни с хайвера на други риби и по този начин вреди на популацията на повечето от тях. Тя предпочита хайвера на костура, затова там, където има костур, се намира и слънчева риба. Смята се, че в България слънчевата риба е попаднала като аквариумна риба, но се е приспособила към водоемите у нас, след като е била изхвърлена в дивата природа.

Слънчевата риба е известна сред българските рибари и с името Часовник, както и с името Циганка. Слънчевата риба се смята за вредна, защото нанася щети не само върху популацията на рибите, но също така и върху спортния риболов, тъй като намалява възможността рибарите да се завърнат вкъщи с едър улов.

Тъй като е почти всеядна, слънчевата риба се хваща лесно, тъй като кълве на почти всички видове стръв. Но дори след като я хване, рибарят не е особено щастлив, тъй като рибата има прекалено много кости и не е сред видовете, които са предпочитани от любителите на риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати