Река Янтра

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Янтра

Река Янтра е река в Северна България, с дължина от двеста осемдесет и пет километра. Тя извира от връх Атово падало в Стара Планина, на 1340 метра надморска височина. Река Янтра тече покрай Велико Търново и Габрово и се влива в река Дунав, на изток от Свищов.

Широчината на устието на река Янта е осемнадесет метра. Край Габрово, в самата река, е издигнат бронзов паметник на известния в града ковач Рачо Ковача, който е и основател на Габрово. Янтра минава също така покрай градовете Полски Тръмбеш, Бяла и Горна Оряховица.

В античните векове реката е била известна с латинското име Ятрус, а след това Етър. Край реката е изграден етнографски комплекс Етъра. При преминаването си през Предбалкана Янтра образува много проломи, като най-големият е при град Велико Търново. Той е с дължина седем километра.

Река Янтра има много притоци, като най-големият от тях е река Росица. Тя се влива в река Янтра на север от Велико Търново. Притоци на Росица са реките Видима, Негованка и Лопушница. В Янтра се влива и река Белица край град Велико Търново.

Река Студена е малка река, която е единственият приток в долното течение на река Янтра. Тя се влива на няколко километра от устието на Янтра. Напоследък стана особено популярен туризмът по река Янтра. Предлагат се туристически пътувания по течението на реката, като се преминава през градовете покрай Янтра.

В Габрово може да се види комплекс Етъра, където туристите пият турско кафе, направено по старинна традиция върху пясък, и могат да се видят работилници на майстори, които представят старинни занаяти. За основателя на Габрово, Рачо Ковача, легендата разказва, че преди много години той се е заселил още като млад край река Янтра на мястото, където днес е Габрово. Рачо Ковача подковавал конете на керваните, които се били запътили към планината или слизали от нея. Постепенно до неговата къща започнали да се издигат и други къщи, в които заживели майстори. Те обслужвали преминаващите кервани, поправяли каруците, посрещали керванджиите в гостилници, продавали им домашно тъкани дрехи. Град Габрово е наречен на огромния габър, който се извисявал край огнището на Рачо Ковача.

Река Янтра от Царевец

Янтра преминава и през столица на България – Велико Търново. Там туристите изкачват Царевец и се отбиват до манастирите в Арбанаси. Край Велико Търново, в скалиста местност край река Янтра, близо до село Самоводене, се издига Преображенският манастир. Това е един от най-красивите манастири в България, създаден е още по времето на Втората Българска държава, окол тринадесети век.

Църквата на манастира е започната от прочутия майстор Димитър Софиялията, който е един от организаторите на Велчова Завера, съзаклятничество срещу османските поробители, но е заловен и обесен. Това налага църквата да се завърши от друг известен български майстор – Кольо Фичето. Външните стени на храма, както и интериорът, са изографисани от прочутия художник от Самоков Захарий Зограф.

Върху южната стена на храма е изобразен прочутия стенопис на Захарий Зограф Колелото на живота, който той е изписал и върху стените на Троянския манастир. Сред най-известните икони в храма е иконата Преображение господне на руския иконописец Андрей Рубльов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Nikoleta
Nikoleta
15.03.2016 19:31
Super!
0
0