Уолстрийт, Ню Йорк

14.11.2011

Уолстрийт е финансовият район на град Ню Йорк (New York). Той е наречен на името на дълга улица, която се простира от Бродуей до Саут Стрийт в Манхатън.

С течение на времето терминът е станал нарицателно за финансовите пазари на САЩ като цяло. Уолстрийт е дом на нюйоркската фондова борса. На Уолстрийт са седалищата на на други големи борси, сред които НАСДАК (NASDAQ). Уолстрийт е един от големите финансови световни центрове.

Уолстрийт в Ню Йорк

Има различни теории за произхода на името Уолстрийт. Първоначално това е било холандско наименование и е било известно като Де Ваал Страат (de Waal Straat).

Общоприетата версия е, че името на улицата е получено от северната граница на селището Ню Амстердам (New Amsterdam), изградено за защита срещу английски колониални посегателства, както и за защита от местното индианско неселение.

Противоречиво обяснение е, че Уолстрийт е кръстен на фамилията Валоон (Walloon), тъй като сред първите заселници, които слезли от кораб през 1624 година имало тридесет семейства, които носели фамилията Валоон.

През 1640 година жителите на колонията живеели в дървени къщи. След няколко години с помощта на африкански роби било изградено по-сериозно укрепление с четириметрова стена. През 1699 година тя е разрушена.

В края на осемнадесети век в подножието на Уолстрийт е имало дърво, около което търговците и спекулантите се събирали, за да търгуват с ценни книжа. Предимството на това събиране било, че хората се намирали в пряка близост един до друг. През 1792 година група търговци подписали споразумението Бътънууд (Buttonwood), което положило основите на нюйоркската фондова борса. Идеята на споразумението била да направи пазара по-структуриран и без манипулативни търгове.

Лицата, подписали споразумението, се съгласили да търгуват един друг със стандартните ставки, а лицата, които не подписали споразумението, трябвало да плащат по-голяма комисионна за сделките.

През 1789 година Уолстрийт се превърнал в сцена за първата инаугурация на американски президент, когато Джордж Вашингтон положил клетва на балкона на Федеръл Хол (Federal Hall) на 30 април 1789 година.

През първите няколко десетилетия на деветнадесети век районът се оформил като жилищна и бизнес-структура. Бизнес-сградите обаче преобладавали. В началото на деветнадесети век, при откриването на канала Ери (Erie), настъпил истински бум в бизнеса в Ню Йорк, тъй като това било единственото голямо източно пристанище, което имало директна връзка с вътрешните водни пътища към пристанищата на Големите езера (Great Lakes). Уолстрийт се превръща в паричния капитал на САЩ.

През 1884 година Чарлз Доу (Charles Dow) започнал да създава проследяване на рейтинга на акции, като стартира с единадесет акции на железопътни линии. Когато средната цена скачала рязко, той наричал това бичи пазар, а когато падала, това според него бил мечешки пазар. По този начин той анализирал пазара и цените на акциите, което се превърнало в общоприет начин за разглеждане на фондовия пазар.

Архитектурата на Уолстрийт е създадена по време на Златната ера, макар че има някои въздействия на стила арт деко. Оформлението на улиците не следва модела на правоъгълна решетка, типичен за Манхатън, а на малките улички , които не са достатъчно широки за движение. На улицата се издигат едни от най-високите сгради в града, което създава невероятна гледка на изкуствени каньони.

Ключовата роля в района се пада на Нюйоркската фондова борса. Според експерти тя е изградена с архитектура на неокласически храм. В сградата е събрано впечатляващо количество технологии и бази данни. За да се създадат условия за работа на трите хиляди човеци, които работят на борсата, и да се осъществи доставката на 3500 киловата ток, както и да се захранят осем хиляди телефонни поста, са били положени двеста мили фиброоптичен подземен кабел.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати