Уолонгонг

12.02.2012
Уолонгонг

Уолонгонг (Wollongong) е град в Нов Южен Уелс (New South Wales), Австралия. Той е разположен върху тясна крайбрежна ивица между Илауара (Illawarra) и Тихия океан. Уолонгонг е с население от над 292 000 души. Градът е известен с прекрасния си климат – през лятото температурата е около двадесет и седем градуса, а през зимата – седемнадесет градуса. Това е идеалното място за почивка и забавления.

Уолонгонг се намира в сърцето на Илауара и покорява туристите с красотата си. Уолонгонг се намира между планините и морето и е изключително красив. Той се намира на един час път с кола от Сидни и на три часа път с кола от Канбера (Canberra). Уолонгонг е известен с многобройните си плажове, удобни за сърфиране, както и с многобройните си красиви ботанически градини. В града има две катедрали, тук се намира и храмът Нан Тиен (Nan Tien), един от най-големите будистки храмове в южното полукълбо.

Името Уолонгонг означава "звукът на морето" на местния аборигенски език. Плажовете на Уолонгонг привличат много туристи от цял свят, които пристигат тук, за да съберат слънчеви лъчи и да се порадват на красивите гледки. Сърфисти от цял свят пристигат в Уолонгонг.

Крайбрежната ивица се състои от много плодородни наноси, което е направил Уолонгонг толкова привлекателни за агрономите през деветнадесети век. Селското стопанство тук е процъфтявало още от основаването на града. Крайбрежната ивица се пресича от няколко кратки, но податливи на наводнения и бързотечащи потоци и поточета, като Алънс Крийк (Allans Creek), Ностоу Равин (Nostaw Ravine), Джимбоб Крийк (Jimbob Creek).

На бреговата линия има много плажове, които се характеризират с разкошен бледозлатен на цвят пясък. Близо до Уолонгонг се намира група от пет острова, които са убежище за много редки видове от дивата природа.

Вътрешната част на града включва предградията на Уолонгонг и Северен Уолонгонг. Източно от града се намира Флагстаф Пойнт (Flagstaff Point) - скалист нос с ерозирали ниски скали, покрити с ниски растения. Северната страна на Флагстаф Пойнт е издълбан от затворник, за да се формира басейнът Белмор (Belmore). По-късно той е разширен със северния вълнолом, за да се създаде пристанището Уолонгонг. В района на пристанището има историческа крепост, която съдържа няколко реставрирани оръдия и два морски фара.

Старият морски фар, известен като Брейкуотър (Breakwater) е разположен на входа на пристанището и е направен от ковани железни плочи през 1871 година. Той се е превърнал в икона на града. Новият морски фар е изграден през 1936 година на върха на хълма Флагстаф и все още се използва активно.

Сред забележителностите на града е музикалната консерватория на Уолонгонг. Тя се намира в една от най-прекрасните сгради на града – къщата на Гленифър Бре (Glennifer Brae). Сградата е построена през тридесетте години на миналия век в готически стил, който преобладава най-вече около прозорците и при комините. Разкошната архитектура от години привлича стотици музиканти и композитори.

Много концерти се правят на открито пред самата сграда, откъдето се разкрива великолепна гледка към ботаническа градина. В нея могат да се видят наистина интересни растителни видове, някои от които са специално донесени в града. Консерваторията е и дом на центъра за изкуства на Илауара. В консерваторията могат да се чуят най-добрите изпълнения на симфоничния оркестър на Уолонгонг.

В града могат да се намерят невероятни места, където може да се опита кухня от целия свят. В града могат да се опитат китайски, френски, индийски, тайландски, гръцки, италиански, испански, сингапурски и немски ястия.

3.3
Общо гласували: 3
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати