Дворецът на архиепископа в Братислава

20.11.2011
Дворецът на Архиепископа

Дворецът на архиепископа (Primate's Palace) се намира в Братислава, Словакия. Това е сграда в неокласически стил, която се намира в стария град. Тя е била изградена през периода от 1778 година до 1781 година и е служила за дворец на архиепископа Йозеф Батиани (József Batthyány). Дизайнът на сградата е дело на архитекта Мелхиор Хефеле (Melchior Hefele).

Изложение в Двореца на Архиепископа

Дворецът представлява монументална сграда, която се издига на височина три етажа и в нея се провеждат много важни за града събития. Най-известната зала в сградата е Залата с огледалата. През 1805 година в тази зала е било подписано мирното споразумение след битката за Аустерлиц (Austerlitz), с което е положен края на войната на Третата коалиция.

В тази сграда унгарският крал Фердинанд Пети (Ferdinand V) е обявил първото унгарско правителство и е подписал Априлските закони. На това паметно събитие са присъствали много унгарски министри, а също така Лайош Кошут (Lajos Kossuth) и други известни унгарци.

Дворец на Архиепископа в Братислава

Градът откупил сградата през 1903 година. През същата година била направена реконструкция на сградата и били открити красиви тапети, които разкриват трагичната любовна история на Херо (Hero) и Леандър (Leander). Тапетите били от плат и са били изтъкани през тридесетте години на седемнадесети век.

Между Първата и Втората световна война Залата с огледалата е служела за провеждането на литературни четения и събирания на творци.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати