Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Национален исторически музей в Букурещ

Национален исторически музей в Букурещ

Национален исторически музей в Букурещ

Националният исторически музей в Букурещ (Вucharest) е известен и като Национален музей на румънската история. В него се пазят артефакти от праисторически времена до днес. В музея могат да се видят бижута на румънското кралско семейство, както и колоната на Траян (Trajan). Музеят се намира в сградата на бившата Пощенска палата. В същата сграда се намира и музеят на филателията на Румъния. През 2007 година под сградата са били открити средновековни археологически ценни предмети под самата сграда по време на реконструкцията й.

Самата сграда заема обща площ от 8000 кв. м. в общо шестдесет стаи и зали. Тук се намират експонати от бившия музей на античността в Румъния, както и експонати, събрани от исторически музеи в цялата страна. В музея има свидетелства за живота на хората от времената на палеолита. През седемнадесети век на мястото, където днес се издига сградата на музея, се е издигала къщата на ага Константин Балачеану (Constantin Balaceanu).

През 1847 година пожар, който унищожил голяма част от града, разрушил сградата, която по това време изпълнявала функциите на хан. Градският съвет решил да превърне мястото в Пощенска палата, чийто строеж стартирал през 1894 година и завършил през 1900 година. Сградата била построена в традициите на неокласицизма.

Тя била построена по проект на архитекта Александру Савулеску (Alexandru Savulescu). Входът на сградата е украсен с десет дорийски колони, а стълбището се простира по цялата широчина на фасадата. До 1970 година в сградата се намирала Пощенската служба и самата сграда била известна като Пощенската палата. Музеят бил официално открит през 1972 година. В музея има 687 579 артефакта от различни епохи, някои от които имат висока историческа и културна стойност. В музея се съхраняват 605 старинни печатни издания, които са изключително ценни.

Лапидаруимът се намира в най-новата част на сградата. В него са изложени гръцки, римски и средновековни експонати, които се разполагат на два етажа. Има възпоменателни монументи от Дакия (Dacia), с които се потвърждава лоялното отношение на определено семейство към императора.

В тази част на музея има много предмети от ритуали, свързани с погребения. Представени са медалиони, надгробни плочи, корони, пиедестали, медальони и олтари. Повечето монументи са с надписи на латински език, но има и такива с надписи на гръцки език.

Национален исторически музей в Букурещ

Някои от надгробните плочи са с изображения на покойници, върху други има изображения на приятелско събиране. В лапидариума са представени седем статуи, три от които са на жени и представляват надгробни статуи от трети век. Има статуя на Съдбата и на Музата. В лапидариума има само една мъжка статуя на човек с тога.

Колоната на Траян е намерена в мазето на сградата. Тя е създадена през 1967 година като копие на истинската, която датира от 113 година. Това е колона, която е била издигната, за да пребъде във вечността. Колоната в румънския музей всъщност е копие на оригиналната колона, която се намира в Рим. С много усилия били събрани средствата за създаването на копие на колоната.

В музея има много артефакти от Средновековието. Изложени са ценни златни накити, както и много ръкописи и други ценни предмети. Историческият музей представя много лични вещи на известни личности, живели в Румъния през деветнадесети век. Колекцията съдържа много костюми, манускрипти, нимки, знамена, картини, сувенири, статуетки, оръжие и мебели.

Под земята се намира Съкровищницата. Там са изложени златни и сребърни бижута, скъпоценни камъни, златни статуи, сбруи за коне и шлемове. Някои от изложените експонати са от Железния век. В Съкровищницата е изложено и съкровището на вестготите, както и корони, принадлежали на кралското семейство.

Тук е изложено и съкровището от Пиетроаза (Pietroasa), открито от двама селяни, които изравяли камъни от хълм. Съкровището е златно и общото му тегло е 19 килограма. То съдържа златни накити, златна табла, вази и други предмети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати