Олимпийският стадион в Мюнхен

26.11.2011
Олимпийският стадион в Мюнхен

Олимпийският стадион в Мюнхен е известен като Олимпиящадион. Той се намира в сърцето на парка Олимпия в северната част на града. Стадионът е бил построен заради летните олимпийски игри през 1972 година. Стадионът побира 80 000 души и затова е бил домакин на много футболни мачове по време на финала за Световната купа през 1974 година, както и на финала на Евро 88. Олимпийският стадион в Мюнхен е бил домакин на финалите за Европейската купа през 1979, 1993 и 1997 година.

До 2006 година стадионът е бил място за тренировки на Байерн Мюнхен (Bayern Munich) и Мюнхен 1860 (1860 Munich).

Стадионът е проектиран от немския архитект Гюнтер Бениш (Günther Behnisch) и инженера Фрай Ото (Frei Otto). За времето си дизайнът на олимпийския стадион е бил истинска революция в архитектурата.

Сенниците са големи, изработени от акрилно стъкло, стабилизирано от стоманени кабели, които са били използвани за първи път в такъв голям мащаб. Идеята на проекта е стадионът да прилича на Алпите (Alps). Проектантите са били вдъхновени от летните олимпийски игри, проведени през 1936 година, по време на нацисткия режим. Прозрачните материали имали за цел да бъдат символ на новата, демократична и оптимистична Германия.

Стадионът е бил изграден в огромен ров, изкопан от бомбардировките по време на Втората Световна война. Това сериозно облекчило строителството на стадиона. Стадионът бил построен само за четири години – от 1968 до 1972 година.

От олимпийската кула в Мюнхен

След приключването на олимпийските игри стадионът става дом на футболния клуб Байерн Мюнхен, както и на съперниците им – Мюнхен 1860. От 2005 година насам стадионът е домакин на годишно състезание по сноуборд, на което се оценяват най-вече стилът на движение на състезателите.

През 2006 година стадионът става първото място, което е домакин на ски-състезанието Тур де Ски (Tour de Ski). Изкуственият сняг е бил направен на стадиона чрез комбиниране на горещ въздух с ледена вода, за да прилича на снега, който може да се види в Алпите.

През 2007 година стадионът е домакин на европейската купата Спар (Spar), която събира атлети от осем страни в цяла Европа.

Освен като място за спорт, стадионът се използва и за концерти на открито. На стадиона са снимани филми и видеоалбуми на известни групи.

Една от атракциите на стадиона е изкачването на покрива му, което се предлага от специализирани фирми. Изглежда лесно да бъдат покорени архитектурните височини, имитиращи Алпите, но те са истинско предизвикателство. Не трябва да сте алпинист, за да участвате в двучасовото изкачване. Единственото, което ви е необходимо, са добри обувки и смелост. Успелите да се изкачат ще бъдат възнаградени с невероятна гледка на стадиона и на целия град. От покрива на стадиона дори може да се видят Алпите. Изкачванията се правят от април до ноември. Едно от изискванията е възрастта на катерачите да е минимум десет години.

Паркът до стадиона е място, където се организират различни изложби, концерти и много спортни събития. Олимпийският парк е разположен сред много зеленина, има езеро с патици и е любимо място за разходка не само на туристите, но и на жителите на Мюнхен. На територията му е открит и аквариум, пълен с различни видове риби – както такива, които могат да бъдат срещнати в страната, така и екзотични видове.

Интересно място е алеята на звездите, където различни знаменитости, които са посетили олимпийския парк, са оставили отпечатъците си.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати