Площад Трокадеро

Площад Трокадеро и Айфелова Кула

Площад Трокадеро (Тrocadero) е място, където се намира дворецът Шайо (Chaillot) във френската столица Париж (Paris). Площадът Трокадеро носи името Трокадеро, но е известен и като площад 11 ноември (11 Novembre).

Хълмът Трокадеро е и хълмът на Шайо, което е бивше селце. Трокадеро е остров в залива Кадиз (Cadiz) в Испания. По време на прочутата битка за Трокадеро предните позиции са били превзети от французите. Трокадеро възвърнал Фердинанд Седми (Ferdinand VII) на испанския трон.

Площад Трокадеро и Айфелова Кула

Дворецът Трокадеро е бил построен заради Световното изложение през 1878 година. Той представлявал монументална сграда, дълга 706 метра, с две кули, построен в мавритански стил, с елементи от византийската архитектура. В двореца била изградена концертна зала, за да бъде в нея поставен огромен орган. Това бил най-големият орган, инсталиран в концертна зала във Франция. След време той бил преместен на друго място. Сградата се оказала доста непопулярна, въпреки че в нея били вложени много средства и строежът й, заедно с подобренията, продължил над петдесет години.

Фасадата на сградата била украсена с двадесет и две статуи на властта, които са символизирали най-влиятелните по онова време държави. Дворецът Трокадеро бил място, което служело за много срещи и конференции на високо ниво. Сградата оцеляла до 1937 година, когато на нейно място било решено да бъде изграден дворецът Шайо.

Под сградата, в пространството, останало от бившия подземни кариери, е изграден голям аквариум, където има риба от френските реки. През 1937 година той е реновиран, а през 1985 година е затворен за ремонт отново, за да отвори врати през 2006 година.

Пространството между река Сена и двореца е заето от разкошни градини, проектирани от Жан-Шарл Алфон (Jean-Charles Alphand). В градините на стария дворец са се извисявали две големи статуи – на носорог и на слон, които били премахнати оттам по време на разрушаването на двореца Трокадеро, и преместени след дълъг период на съхранение пред входа на музея Орсей (Orsay), където се намират и днес.

Площад Трокадеро в Париж

Дворецът Шайо е бил построен за Световното изложение през 1937 година, когато е бил разрушен стария дворец Трокадеро, смятан за неотговарящ на съвременните тенденции. Новият дворец бил проектиран от архитектите Луи Хиполит Боало (Louis-Hippolyte Boileau), Жак Карлу (Jacques Carlu) и Леон Азема (Léon Azéma). Новият дворец, както и старият, има две крила, които оформят широка арка. Но за разлика от стария дворец, двете крила представляват отделни сгради и няма централен елемент, който да ги свързва. Архитектурата на новата сграда позволява да се открие прекрасна гледка от площад Трокадеро към Айфеловата кула. Сградите на двете крила на двореца са украсени с цитати от френския поет Пол Валери (Paul Valéry), както и със скулптурни групи, създадено от Реймон Деламар (Raymond Delamarre), Карло Сарабезол (Carlo Sarrabezolles) и Алфред Ботю (Alfred Bottiau).

В двореца Шайо се намират няколко музея: музеят на човека, музеят на флотата, музеят на архитектурата. До двореца Шайо се намира парковият комплекс Трокадеро, който впечатлява с красивите си стълби и с най-големите фонтани в цял Париж. Гардините Трокадеро се простират на площ от 93 930 кв. м.

Една от снимките, станали символ на Втората Световна война, е снимка на Адолф Хитлер, който бил заснет на терасата на двореца през 1940 година по време на посещението си на двореца Шайо.

През 1948 година в двореца Шайо е приета Декларацията за правата на човека. В двореца има тераса, наречена терасата на човешките права, която е украсена с позлатени фигури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:53
И там съм била!
0
0