Кметството в Мюнхен

AdminAdmin
Администратор
3k
Мариенплац в Мюнхен

Новото кметство се намира на площад Мариенплац (Marienplatz) в Мюнхен (Munich). В сградата е седалището на градския съвет, тук се намира кабинетът на кмета и на част от общинската администрация.

Красивата сграда, където се помещава кметството, е построена в периода 1867-1908 от Георг фон Хауберисер (Georg von Hauberrisser) във фламандско- готически стил със силно изразено ренесансово влияние. Когато проектира сградата, архитектът е едва на двадесет и четири години. Младата му възраст обаче не се оказва пречка за създаването на истински архитектурен шедьовър. Сградата има красива кула, която е с височина над 80 метра. Туристите могат да се изкачат до върха й при желание.

Новото кметство  в Мюнхен

Сградата, в която се помещават четиристотин стаи, е с разгърната площ от над 9000 кв. м. Фасада на кметството гледа към площада, а зад сградата се намира паркът Мариенхоф (Marienhof).

На първия етаж има голяма тераса, която гледа към Мариенплац, на който редовно се провеждат мащабни събития като спортни шампионати и концерти.

Някои стаи в сградата са отдадени под наем на фирми. В сградата се намира и голям ресторант – Ратскелер (Ratskeller).

В средата на деветнадесети век градският съвет на Мюнхен гласува изграждането на нова сграда за кметство, тъй като става ясно, че мястото за градската управа е недостатъчно. За да бъде издигната новата сграда на кметството, са били разрушени доста сгради. Старата сграда на кметството не е била разрушена, тя се намира до новата сграда.

Строежът на новата сграда започва откъм източната й част, която е направена от тухли. Западната част на сградата е най-нова, тя се отличава с варовиковата си структура. Новата сграда на кметството е с дължина над 90 метра. Тя е богато украсена с каменни орнаменти, които са повлияни от ренесансовите тенденции. Сградата впечатлява туристите с красивите си оцветени прозорци и красиви сводести тавани, както и с прекрасни дърворезби.

Мюнхен - Кметството

Новата сграда на кметството има глокеншпил, който свири три пъти дневно и е туристическа атракция. Това е четвъртият по големина глокеншпил в цяла Европа.

Глокеншпилът е особен инструмент, който представлява симбиоза от звънчета и металофон. Много композитори са включвали в произведенията си звънчета, но се търсела по-удобна форма на този инструмент, която да подпомага по-лесното му пренасяне. Глокеншпилът е създаден през седемнадесети век и представлява нещо като металофон, каквито е имало в Азия и са приличали на ксилофони. Звукът на глокеншпила имитира звънчета. Моцарт използва глокеншпил за прочутото си произведение „Вълшебната флейта”.

Глокеншпилът, който се намира в кулата на новата сграда на кметството, впечатлява туристите с красивите фигури, които се появяват три пъти дневно. Те са изработени в почти човешки ръст и са доста реалистични. Едно от представленията на фигурите от глокеншпила е сватбата на херцог Уилям Пети (William V) и Рената Лорейнска (Renate of Lorraine) през 1568 година. Под звуците на звънчета се появяват фигурите на херцога и съпругата му, които снизходително гледат благородници, офицери, стражи, които развяват знамена с фамилния герб. Някои от фигурите дори яздят кон.

Другото представление на фигурите на глокеншпила пресъздава танц, известен като Шлафертанц (Schäfferltanz). Той е бил танцуван за пръв път, за да се отпразнува краят на чумата през 1517 година. Нощем туристите могат да видят на глокеншпила нощен страж, който свири с рога си, както и ангела-пазител на Мюнхен, който благославя града от огромна височина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати