Моноптеросът в Мюнхен

Мюнхен - Моноптерос

Моноптеросът (Monopteros) се намира в Мюнхен. Моноптеросът е сграда, която представлява пръстен от колони, които подпират покрив. Моноптеросът е една от атракциите на английската градина в Мюнхен. Това е обществен парк в центъра на града.

Моноптеросът е заменил дървеният храм на Аполон (Apollo), който е започнал да се разрушава. Моноптеросът носел официално името Храм на Аполон, но това име така и не получило широка популярност.

Моноптеросът в английската градина в Мюнхен е висок 16 метра. Това е храм в гръцки стил, който е направен по проект на Лео фон Кленце (Leo von Klenze). Моноптеросът е построен върху основа с височина 15 метра, около която е създаден голям хълм през 1832 година. За построяването на моноптероса е бил използван материал, останал от строежа на кралската резиденция в Мюнхен. Хълмът, както и храмът, са били напълно завършени през 1836 година. Той се състои от десет йонийски колони, които поддържат покрит с мед купол. Интересното в моноптероса е използването на многоцветен камък, което е било една от идеите на Кленце.

Английската градина е била създадена през 1789 от сър Бенджамин Томпсън (Benjamin Thompson), който бил министър на войната в Бавария. Паркът се простира на 3, 7 кв. км. площ. Английската градина в Мюнхен е един от най-големите градски паркове, по-голям дори от нюйоркския Сентръл Парк. Терминът английска градина е бил използван открай време за назоваване на специалния начин на оформяне на градини, който е бил популярен в Англия през осемнадесети и деветнадесети век.

Първоначално английската градина била наречена Теодорски парк (Theodore's Park), но по-късно придобило популярност името английска градина. Градината била наречена на името на Карл Теодор (Carl Theodor), който получил земята, на която е изградена тя, след смъртта на баварския принц Максимилиан Трети Йозеф (Maximilian III Joseph). Той направил така, че градината станала достъпна за широката публика.

Моноптеросът в Мюнхен

Томпсън бил на страната на англичаните по време на американската революционна война, но след британския разгром се преместил в Европа и започнал служба при Карл Теодор. През 1789 година Карл Теодор издал указ за създаването на военни градини към всеки гарнизон. Той се повлиял от съвета на Томпсън, който смятал, че в мирно време войниците биха могли да се превърнат във фермери.

Към парка по-късно били добавени военни градини. В английската градина има две бирени градини. Английската градина впечатлява и с кула, построена през осемнадесети век, и вдъхновена от китайските пагоди. В английската градина се намира и езерото Клайнхеселоер (Kleinhesseloher). В английската градина има и японска чаена къща която е била построена през 1972 година. В чайната редовно се провежда японска чаена церемония.

В английската градина редовно могат да се видят хора, които се пекат като на плаж. От шестдесетте години насам поляната, която се намира между моноптероса и японската чайна, е известна като Красивата поляна и е място за плаж.

Мястото, където днес се простира паркът, дълго време е било ловно поле за владетелите. Голяма част от площта на съвременния парк била заливана от река Изар. След като била изградена стена през 1790 година, този проблем отпаднал.

През 1789 година Карл Теодор дал разрешение на жителите на Мюнхен да ползват градината за свое удоволствие. Били наети най-добрите градинари, за да създадат наистина уникални градински композиции и да оформят ландшафта на парка. През 1792 година жителите на Мюнхен можели да се насладят на разходка и почивка сред красотите на парка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати