Вратата на победата в Мюнхен

04.12.2011
Мюнхен - Вратата на победата

Вратата на победата (Siegestor) в Мюнхен е грандиозно съоръжение, което е един от символите на Мюнхен, напомня по архитектура на истински дворец, но на практика представлява арка, която прилича на Триумфалната арка в Париж. Затова е прието името Врата на победата. Това е триумфална арка с три слети арки, коронована със статуята на Бавария.

Арката в Мюнхен доста прилича и на арката на Константин (Constantin) в Рим. Това се дължи най-вече на факта, че идеята за проекта на арката е била вдъхновена точно от арката на Константин в Рим.

Вратата на победата в Мюнхен прилича и на Мраморната арка в Лондон. Арката Вратата на победата се намира между университета Лудвиг Максимилиан (Ludwig Maximilian) и Омщрасе (Ohmstraße), точно където започва Леополдщрасе (Leopoldstraße).

Арката била издигната по заповед на крал Лудвиг Първи (Ludwig I). Той силно желаел да се прославят победите на баварските войски. Затова арката е украсена с четири величествени лъва и батални барелефи, които символизират победите на баварските войски. Четирите лъва са впрегнати в колесница, която е управлявана от величествена жена – това е символ на победителката Бавария.

Крал Лудвиг Първи съвсем сам финансирал изграждането на Вратата на победата – цената за построяването на красивия монумент била 420 000 флорина, което се равнява на над 700 000 евро към днешна дата. Кралят искал да бъде запомнена за вечни времена ролята на Бавария за изхвърлянето на Наполеон от Германия. Тази арка винаги е била символ на немската мощ.

Архитектът на арката е Фридрих фон Гертнер (Friedrich von Gärtner). Арката е завършена от Едуарн Мецгер (Eduard Mezger). Строежът на величествения монумент е започнал през 1843 година. След девет години - през 1852 година арката е била напълно завършена.

Лъвовете и жената с колесницата са дело на скулптора Мартин фон Вагнер (Martin von Wagner). Вместо използваните във военни сцени коне са били избрани лъвовете не само като символ на победата, но и защото лъвът е бил символ на управляващото семейство на баварската монархия Вителсбах (Wittelsbach). Въпреки че първоначално е била създадена като символ на триумфа на баварските войски, днес Вратата на победата е монумент, който символизира мира.

През Втората световна война триумфалната арка била разрушена. Лъвовете са паднали и са били счупени заради бомбардировките по време на войната. Арката Вратата на победата е възстановена само частично след разрушенията, причинени от бомбите. Затова върху задната част на арката са изписани думите „посветена на победата, разрушена от войната, напомняща за мира”, които принадлежат на Вилхелм Хаузенщайн (Wilhelm Hausenstein), световноизвестен немски историк и дипломат. Откъм северната част на арката са изписани думите: „На Баварската армия”.

През последните години статуите на четирите лъва и на жената, която е в колесницата, са били прецизно реставрирани, за да им върнат първоначалната красота.

Вратата на победата – е висока 21 метра и широка 24 метра. След като е преживяла дни на победи и на войни, днес тя е свидетел най-вече на оживения трафик в Мюнхен. Вратата на победата е една от най-сниманите забележителности на града и е особено красива през нощта.

3.5
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати